هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
رم چیست
اگر برای شماهم سوال است که رم چیست و چه کاربردی دارد پس بهتر است تا آخر این مقاله همراه ما باشید
رم چیست ؟ یکی از قطعات بسیار مهم در کامپیوتر و سرور، رم (RAM) نام دارد. وظیفه اصلی این قطعه افزایش سرعت در یک سیستم کامپیوتری است. برای اینکه با این قطعه و وظایف آن به خوبی آشنا شوید، تصمیم گرفتیم در این مقاله همه چیز در مورد رم را توضیح دهیم تا اگر قصد خرید کامپیوتر و یا سرور را دارید، آشنایی بیشتری با RAM داشته باشید.
رم مخفف چست؟
واژه RAM مخفف عبارت Random Access Memory بوده که معنای آن حافظه با دسترسی تصادفی است. در واقع دادههایی که قرار است توسط CPU پردازش شوند، به طور موقت در حافظه رم ذخیره شده و هنگامی که کامپیوتر را ریستارت میکند، تمامی اطلاعات آن پاک میشود. عبارت تصادفی هم به این معناست که اطلاعات موجود در RAM ترتیب خاصی ندارند و ذخیرهسازی را از خانه اول حافظه شروع کرده و هر کدام که خالی باشد را پر میکند.
برای درک بهتر است یک مثال میآوریم، هنگامی که شما برنامه ورد را باز میکنید، هر چیزی که در آن مینویسید، به طور موقت در حافظه رم ذخیره میشود. اگر در این هنگام کامپیوتر خاموش شود، تمامی نوشتههای نیز پاک خواهند شد. مگر اینکه آن را در حافظه دائمی دستگاه یا همان هارد دیسک ذخیرهسازی کنید.
در حالت کلی میتوان گفت وظیفه اصلی رم، افزایش سرعت و کمک کردن به پردازنده برای پردازش سریعتر است. در صورتی که این قطعه را از کامپیوتر و یا سرور حذف کنیم، دیگر سیستم معنایی نخواهد داشت. در ادامه به طور دقیق با مکانیزم کار رم آشنا خواهیم شد.
مکانیزم کار چگونه است؟
پردازنده نیز دارای حافظه است و برای اینکه اطلاعات و یا دادهها را پردازش کند آن را داخل حافظه خود واکشی (Fetching) میکند. سپس این اطلاعات به قطعات کوچکتر تقسیم شده و هر قطعه در یک سیکل زمانی خاصی پردازش میگردد. در چنین پروسهای مشکل زمانی نمایان میشود که حجم اطلاعات بیشتر از یک مقدار خاص باشد.
حافظه پردازندهها (Cache) نهایتا به چند ده مگابایت میرسد. اما اگر حجم اطلاعاتی که قرار است پردازش شود چند گیگابایت شود، تکلیف چیست؟ اینجاست که حافظه رم به کمک CPU آمده و زمانی که ما یک نرمافزار یا یک فایل که نیاز به حجم بالای پردازش دارد را اجرا میکنیم، اطلاعات و دادههای آن را از داخل حافظه هارد دیسک به درون رم واکشی میکند. سپس CPU قطعات کوچکی به اندازه حافظه داخلی خود برداشته و اقدام به پردازش آنها میکند. پس از اتمام کار نیز آن را تحول رم میدهد و به سراغ واکشی قطعه بعدی میرود.
حافظه رم یک حافظه موقت با سرعت بالاست که برخلاف حافظه دائمی هارد تقدم و تاخر اطلاعات در آن وجود ندارد؛ بنابراین پردازنده نیز برای پردازش اطلاعات سراغ هارد نمیرود تا باعث اتلاف وقت نشود. در نهایت پس از اتمام عمل پردازش، اطلاعات موجود در رم، داخل حافظه دائمی ذخیره شده و از داخل RAM پاک میگردد.
رم کامپیوتر چیست؟
به طور کلی رم سختافزاری است که در بسیاری از دستگاههای دیجیتال مانند گوشی، کامپیوتر و سرورها مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه این سختافزار طبق توضیحات داده شده، بالا بردن سرعت عملکرد کامپیوتر است. رم کامپیوتر به حافظهای موقت گفته میشود که بین پردازنده و حافظه دائمی قرار دارد.
وظیفه این سختافزار این است که اطلاعات را از حافظه دائمی دریافت و در قطعات کوچک مطابق درخواست پردازنده، در اختیار آن قرار دهد. پس از پایان پردازش نیز اطلاعات پردازش شده جهت ذخیره سازی در اختیار هارد قرار میگیرد.
[irp posts=”3776″ ]
رم سرور چیست
قبل از صحبت کردن در مورد رم سرور، بهتر است یک تعریف کلی از سرور ارائه دهیم. به زبان ساده سرور به سیستمی گفته میشود که به سایر سیستمها خدمات خاصی را ارائه میدهد؛ بنابراین انتخاب سختافزار مناسب با کارایی بالا و قابل اطمینان، در راه اندازی یک سرور بسیار حائز اهمیت است.
رم سرور نوعی رم با قابلیت اطمینان بالا و عملکردی متفاوت با رم ساده کامپیوتری است. به علاوه یک سرور با توجه به ماهیت و کارایی خود باید از قابلیت بالای سخت افزاری برخوردار باشد؛ بنابراین صرفه جویی در مصرف انرژی در کاهش هزینهها تاثیر زیادی دارد. رم سرور از چنین قابلیتی برخوردار است و به نسبت رم کامپیوتر انرژی کمتری مصرف میکند.
اما با این حال مهمترین وجه تمایز رم سرور نسبت به رم کامپیوتر در ولتاژ مصرفی پایین نیست. برای ایجاد قابلیت اطمینان بالا در رم سرور از یک ویژگی خاص به نام ECC استفاده میشود. ECC مخفف Error Checking and Correction بوده و قابلیت تست و تصحیح خطا را دارد.
ECC نوعی کد یا تکنولوژی است که میتواند بیت اطلاعات مفقودی را شناسایی و تنها همان قسمت از اطلاعاتی که دارای خطا بوده را دوباره فراخوانی کند. به زبان دیگر این حافظه میتواند بدون دریافت دستور از پردازنده یا کاربر، اطلاعات را خطایابی و تصحیح کند.
نحوه کار تکنولوژی ECC به این صورت است که وقتی سرور قصد بارگذاری اطلاعاتی را دارد، رم تعداد معینی بلوک حافظه را در اختیار پردازنده قرار میدهد. تکنولوژی ECC به این تعداد یک بلوک اضافه میکند. نهایتا اطلاعات مذکور ابتدا از بلوکی که این تکنولوژی اضافه کرده عبور میکند تا عملیات خطایابی و تصحیح اطلاعات قبل از ورود به پردازنده انجام شود. این عمل از ایجاد عملیات سربار یا اضافی و اتلاف وقت و انرژی جلوگیری میکند.
انواع رم سرور
انواع رم سرور را میتوان از دو منظر بررسی کرد:
1. نوع طراحی ماژول یا معماری اسلات قرار گیری رم، که خود به دو دستهی دوکاناله و تک کاناله تقسیم میشود.
2. تکنولوژی ساخت
انواع رم سرور از نظر نوع اسلات
اسلات به شیاری گفته میشود که یک قطعه مانند رم یا کارت گرافیک را به وسیله آن بر روی مادربرد نصب میکنند. رمهای سرور از نظر معماری اسلات به دو دسته تقسیم میشوند.
• SIMM (Single In-line Memory Module)
• DIMM (Dual In-line Memory Module)
اسلات SIMM
در گذشته برد رم به گونهای طراحی میشد که فقط یک سمت آن دارای پین بود. این نوع رمها 32 پین داشتند. در دنیای کامپیوتر این مدل رم تحت عنوان رمهای تک کاناله شناخته میشود.
اسلات DIMM
با گذشت زمان و با پیشرفت تکنولوژی، طراحان قطعات کامپیوتر به این فکر افتادند که از هر دو طرف برد رم استفاده کنند. در نتیجه اسلاتهای DIMM را طراحی و عرضه نمودند. رمهایی با این معماری در بازار با نام رم دوکاناله شناخته میشوند. در معماری جدید به دلیل استفاده از دو طرف برد و دو برابر شدن تعداد پینها اطلاعات دوبرابر بیشتر و سریعتر به پردازنده ارسال میشود.
انواع رم سرور از نظر تکنولوژی ساخت
به طور کلی دو نوع حافظه رم داریم:
• رم استاتیک (SRAM)
• رم داینامیک (DRAM)
SRAM برای ذخیره سازی از شش سلول حافظه ترانزیستوری استفاده میکرد. اما در DRAM از یک مدار مجتمع متشکل از یک خازن و یک ترانزیستور ساخته میشود. علی رغم این که SRAM به دلیل تعداد بالای ترانزیستور حافظه بیشتری را در اختیار ما میگذارد و از سرعت بیشتری نیز برخوردار است، هزینه ساخت بیشتری نسبت به DRAM دارد؛ بنابراین اکثر کامپیوترهای امروزی از DRAM استفاده میکنند. چرا که بسیاری از معایب SRAM را مرتفع میسازد.
DDR در رم چیست
DDR مخفف شده کلمات Double Data Rate به معنای انتقال دیتا با نرخ دو برابر است. همانطور که اشاره شد DRAM در عین مقرون به صرفه بودن سرعت انتقال داده کمتری داشت. به این معنا که در هر پالس ساعت یا به زبان سادهتر در هر ثانیه فقط یک بیت داده منتقل میکرد.
تا قبل از سال 2000 برای انتقال داده از تکنولوژی SDR یا Single Data Rate استفاده میشد. اما با معرفی DDR در سال 2000 معضل سرعت انتقال داده رفع شد. این تکنولوژی در هر ثانیه 2 بیت داده را انتقال میداد که این خود تحولی در دنیای کامپیوتر محسوب میشود.
امروزه این تکنولوژی به یک استاندارد ثابت برای سیستمهای کامپیوتری به خصوص رم سرور تبدیل شده است. تنها محدودیت تکنولوژی DDR سرعت فرکانس و ظرفیت بود که در طول چند دهه گذشته در نسلهای جدید این تکنولوژی، محدودیتها نیز رفع شدهاند.
[irp posts=”2069″ ]
رمهای DDR1
اولین نسل رمهای DDR در سال 2000 با نام DDR1 معرفی شد. حداقل ظرفیت این نسل 128 مگابایت و حداکثر ظرفیت 1.25 گیگابایت بود. این نسل از تکنولوژی DDR با ولتاژ کاری 2.5 ولت، سرعتی بین 200 تا 400 مگاهرتز ارائه میداد.
رمهای DDR2
نسل دوم تکنولوژی DDR یا همان DDR2 در سال 2003 معرفی و روانه بازار شد. در این نسل ولتاژ کاری به 1.8 ولت کاهش و سرعت آن نیز به میانگینی از 400 تا 800 رسید. حداقل ظرفیت حافظه در این نسل نیز از 128 مگابایت شروع میشد اما حداکثر ظرفیت قابل تعبیه به 4 گیگابایت افزایش یافت.
رمهای DDR3
طراحان و تولید کنندگان رم دست از کار نکشیدند و تا اینکه در سال 2007 نسل جدیدی از این تکنولوژی را روانه بازار کردند. رمهای DDR3 انقلابی در عرصه کامپیوتر بودند چرا که ظرفیت و سرعت را به شکل قابل توجهی افزایش دادند. این نسل تا ولتاژ 1.5 ولت سرعتی حداکثر معادل 2133 مگاهرتز دارند. البته استاندارد فرکانس 1600 مگاهرتز در تولید این نسل رعایت میشد.
ظرفیت نسل سوم رمهای DDR نیز افزایش چشمگیری داشتند به طوری که حداقل 512 مگابایت و حداکثر 8 گیگابایت حافظه ارائه میدادند. لازم به ذکر است ولتاژ مصرفی این نسل با عرضه مدل DDR3L یاLPDDR3 به 1.35 ولت کاهش یافت که انقلابی دوباره محسوب میشد. این نسل از رمها تا سال 2014 بالغ بر 80 درصد سهم بازار را به خود اختصاص دادند.
رمهای DDR4
در سال 2012 با عرضه رمهای DDR4 تحولی دوباره در دنیای رم اتفاق افتاد. این بار نه تنها در ویژگیهای سختافزاری بلکه از نظر ظاهری نیز تحولاتی رخ داد. در نسل چهارم رمهای DDR برای پوشش کاربریهای بیشتر مدلهایی مانند: مدل گیمینگ، RGB دار و دیگر مدلها تولید شدند.
در رمهای DDR4 نیز ولتاژ مصرفی کاهش یافت و به 1.2 ولت رسید. نسل چهارم این تکنولوژی با ظرفیتی بین 2 گیگابایت تا 16 گیگابایت سرعتی حداکثر تا 3200 مگاهرتز دارد.
برخی مدلهای این نسل با امکان اورکلاک تا 5000 مگاهرتز نیز فرکانس تولید میکنند. همین ویژگی موجب میشود رمهای DDR4 گزینه مناسبی برای گیمینگ باشند.
رمهای DDR5
معرفی رمهای DDR5 در سال 2020 این نوید را میدهد که دنیای رمها همچنان در حال پیشرفت است. نسل پنجم این تکنولوژی سرعتی به مراتب بالاتر و مصرف کمتری دارند. میزان مصرف این مدل به 1.1 ولت کاهش یافته است. ظرفیت و سرعت نیز در این نسل دست خوش تحول شده است. حداقل ظرفیت در این مدل 8 گیگابایت بوده و حداکثر تا 64 گیگابایت میرسد.
سرعت رمهای DDR5 عددی بین 3200 تا 6400 مگاهرتز است. تنها عیب این مدل از رم قیمت بالای آن محسوب میشود. با این حال کمپانیهای تولید کننده وعده تولید ماژولهای 128 گیگابایتی در فرکانس 8400 مگاهرتز را دادهاند.
در این ویدئو می توانید تفاوت رم های ddr3 و ddr4 را ببینید
تفاوت رم سرور و رم کامپیوتر
همانطور که در بالا نیز توضیح دادیم عمدهترین و مهمترین تفاوت رم سرور و رم کامپیوتر در استفاده از تکنولوژی ECC است. با توجه به اینکه سرور منابعی را برای دیگر سیستمها تامین میکند قابلیت اطمینان در رم سرور موضوعی بسیار مهم تلقی میشود.
سرورها سیستمهایی هستند که به طور دائم روشن میمانند و خاموش شدن برای آنها امری معمول نیست؛ بنابراین رم سرور باید قابلیت و توانایی چنین حجم و زمان کاری را داشته باشد. این قابلیت برای رم کامپیوتر چندان مهم نخواهد بود.
سرورها معمولا از چندین رم با ظرفیتهای متفاوت استفاده میکنند، چرا که حجم اطلاعات دریافتی از چندین کامپیوتر بسیار بیشتر از یک کامپیوتر خواهد بود. اگر مصرف انرژی این رمها بالا باشد هزینه اضافی زیادی بر دوش مالک آن خواهد گذاشت. از این رو در تولید رم سرور این موضوع هم از اهمیت بالایی برخوردار است.
[irp posts=”3760″ ]
ویژگیهای یک رم خوب
در خرید رم کامپیوتر یا سرور نکاتی وجود دارند که با رعایت آنها میتوانیم یک خرید خوب و موفق داشته باشیم. ویژگیهای رم خوب برای هر مادربرد متفاوت خواهد بود. اولین نکته در انتخاب یک رم خوب برای سرور قابلیت پشتیبانی سرور از رم انتخابی است. زمانی که میخواهید یک رم برای سرور انتخاب کنید ابتدا باید بررسی کنید که پردازنده سرور از چه نوع رم پشتیبانی میکند.
برای انتخاب یک رم خوب برای سرور خود بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید.
• مادربرد سرور شما دارای چه نوع اسلاتی است؟ چنانچه قبلا توضیح دادیم بر روی مادربردها دو نوع اسلات وجود دارد. در برخی موارد نوع سومی هم تحت عنوان اسلات 4 کاناله تعبیه شده است؛ بنابراین در انتخاب رم باید این موضوع را حتما مد نظر داشته باشید. اغلب سیستمهای موجود در بازار از اسلات 2 کاناله برخوردار هستند.
• سرعت رم سرور یکی از معیارهای مهم به شمار میرود که در این مورد باید اطلاعات سیستم خود را بررسی کنید و ببینید آیا مادربرد از سرعت رم انتخابی شما پشتیبانی میکند یا خیر؟ درنهایت با توجه به کارکردی که از رم سرور انتظار دارید، گزینه مناسب را انتخاب نمایید.
• گزینه سوم ظرفیت مورد نیاز برای شما است. با توجه به حداکثر ظرفیت پشتیبانی شده توسط مادربرد و نیاز خودتان میتوانید یک رم خوب انتخاب کنید.
• مورد بعدی که از نظر فنی حائز اهمیت است، وجود Heat sink بر روی رم خواهد بود. هیت سینک قطعهای برای خنک کردن سختافزار است. بر روی بسیاری از رمهای سرعت بالا چنین قطعهای تعبیه میشود تا از خرابی سختافزار در اثر گرمای شدید داخل کیس جلوگیری کند.
• معیار بعدی که باید در نظر گرفت ولتاژ مصرفی رم است. این مورد در انتخاب پاور کامپیوتر تاثیرگذار خواهد بود.
چگونگی نصب رم
حال که یک رم خوب انتخاب و خریداری نمودیم، نوبت به نصب آن میرسد. برای نصب رم بر روی مادربرد ابتدا باید سیستم را خاموش کرده و تمام کابلهای متصل به آن را جدا کنید. سپس بدنه کناری کیس را باز کنید.
اسلاتهای رم معمولا در نزدیکی سوکت پردازنده قرار دارند. هر مادربرد دارای دو یا چند اسلات رم است. برای پیدا کردن اسلات رم بر روی مادربرد به دنبال شیارهایی پلاستیکی بگردید که معمولا به یکی رنگهای مشکی، سفید یا زرد هستند. در دو طرف آنها گیرههایی طراحی شده است که کاربرد تثبیت و محکم کردن رم را دارند. در میانه این شیارها یک برآمدگی وجود دارد که محل آن به جز مدل DDR1 در دیگر مدلها یکسان است.
برای قرار دادن رم در داخل این اسلاتها کافی است رم را به گونهای در دست بگیرید که فرورفتگی رم با برآمدگی اسلات در یک راستا قرار بگیرد. سپس رم را به صورت عمودی روی اسلات قرار دهید و به آرامی با انگشتان شصت، دو طرف رم را فشار دهید. مشاهده خواهید کرد که گیرههای کناری خود به خود در جای خود قرار گرفته و محکم میشود.
در هنگام جا انداختن رم دقت کنید که فشار بیش از حد به رم و اسلات وارد نشود. پس از نصب رم بهتر است ویندوز سیستم را هم برای هماهنگی بهتر با سختافزار عوض کنید.
بهترین برند رم چیست ؟
به طور کلی قطعات کامپیوتری و رمها نیز مانند دیگر دستگاههای دیجیتال، تولیدکنندگان و برندهای متعددی دارند. اما کیفیت محصول و اعتبار برند در انتخاب ما بسیار تعیین کننده است. در ادامه به بررسی بهترین برندهای تولید کننده رم میپردازیم
برند Corsair یا کورسیر
کورسیر یکی از برندهای برتر تولید کننده رم است. این برند علاوه بر رم کامپیوتر دیگر قطعات جانبی کامپیوتر مانند پاور، کیس کامپیوتر، خنک کننده پردازنده و هارد نیز تولید میکند. این تولید کننده برای اثبات کیفیت خود و کسب اعتبار، گارانتی مادامالعمر برای محصولات خود ارائه میدهد که متاسفانه کارانتی آن در ایران کاربرد ندارد.
برند G.Skill یا جی اسکیل
دومین برند با کیفیتی که قصد معرفی آن را داریم جی اسکیل نام دارد. این برند نیز لوازم جانبی دیگری مانند موس و کیبورد تولید میکند اما به طور اختصاصی به عنوان تولید کننده رم کامپیوتر معروف است. G.Skill نیز برای محصولات خود گارانتی مادامالعمر در نظر میگیرد.
برند Kingston یا کینگستون
برند کینگستون یکی از برندهای باکیفیت است که در ایران نیز طرفداران بسیاری دارد. رمهای این تولیدکننده به سازگاری بالا معروف است به طوری که سازگاری خوبی با حدود 95 درصد از مادربردها را دارد. محصولات کینگستون به نسبت دو برند قبلی قیمت پایینتری داشته و خرابی در رمهای این برند به ندرت پیش میآید.
کمپانیهای سامسونگ، SK Hynix و میکرون بزرگترین تولید کنندگان چیپستهای DRAM هستند. برندهای معرفی شده برای تولید رم از محصولات این کمپانیها استفاده میکنند. بنابراین میتوان گفت تولید این برندها دیگر برندهای معتبر رم در جهان اعتبار و کیفیت خود را از این سه کمپانی وام گرفتهاند.
جمع بندی
سعی کردیم در این مقاله اطلاعاتی را در مورد اینکه رم چیست و انواع آن به شما بدهیم تا اگر سوالاتی در ذهن شما بوده برطرف شود و یا اگر قصد خرید داشته اید این مطلب به شما کمک کرده باشد تا بتوانید انتخابی بهتر برای خود داشته باشید. امیدواریم این مقاله کمک شایانی به شما در این زمینه کرده باشد.
برای خرید رم سرور می توانید به دسته بندی رم سرور مراجعه نمایید و محصول مورد نیاز خود را انتخاب کرده و سفارش دهید