در این مطلب قصد داریم اجزای تشکیل دهنده سرور یک سرور را برای شما نام ببریم تا اگر قصد خرید سرور را داشته باشید از قبل با این موارد آشنا شده باشید.

سرور چیست؟

در ابتدا قبل از اینکه اجزای تشکیل دهنده سرور را بشناسیم بهتر است بدانیم سرور چیست؟

در زبان ساده تر، مجموعه سیستم هایی که به سایر سیستم های دیگر خدمات ارائه می دهند و برای آن دسته سیستم هایی که آن خدمات ها را دریافت می کنند و به اصطلاح کلاینت هستند ، سرویس دهی می کنند ؛ سرور گویند .
سرور لزوما سیستمی عظیم با شبکه های زیاد نیست بلکه ممکن است حتی یک سیستم شخصی یا همان کامپیوتری که چند سیستم دیگر نیز به آن متصل هستند به عنوان یک سرور و به جهت خدمات دهی شمرده شود.
انواع نرم افزار هایی که بر روی یک کامپیوتر اجرا می شود و اتصال آن کامپیوتر به یک شبکه و سایر تنظیماتی که بر روی یک سیستم انجام می دهیم، موجب می شود که بتوان با استفاده از آن به سایر سیستم های دیگر در زمینه های مختلف خدمات رسانی کرد.
این موضوع در واقع به مبحث وب هاستینگ اشاره دارد؛ این گونه که سرور به عنوان یک ابر رایانه عمل کرده و از لحاظ سخت افزاری نیز از سایر سیستم های معمولی دیگر قدرت مندتر بوده و به واسطه اتصال مداوم به شبکه جهانی اینترنت، توانایی ذخیره سازی انواع داده ها و اطلاعات را در اختیار اشخاص قرار داده و به موجب همین امکان، تمامی کاربران به راحتی می توانند به داده های مورد نیازشان دسترسی پیدا کنند.

مادربرد (motherboard)

یکی از اجزای تشکیل دهنده سرور که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد مادربرد سرور است، مادربرد به عنوان یک برد اصلی رایانه به شمار می رود که شامل بخش های اساسی از یک سیستم می شود و واحد پردازش مرکزی و حافظه رم و یکی از مهم ترین قطعات دیجیتالی و کاربردی به نام بایوس نیز بر روی این تخته مدار الکتریکی قرار گرفته است.
از آن جایی که پردازشگر تنها به محاسبه و پردازش داده و اطلاعات می پردازد و با سایر تجهیزات بیرونی ارتباطی ندارد، در واقع همین مادربرد با استفاده از بایوس، میان ورودی ها و خروجی ها یک مدار واسطه تشکیل داده و به همین صورت علاوه بر کنترل پردازشگر مرکزی، آن را با سایر بخش های دیگر ارتباط می دهد.
نه تنها انتخاب یک مادربرد مناسب موجب بهبود عملکرد فعلی یک سیستم می گردد، بلکه موجب می شود که در زمان ارتقا یک سیستم نیز با انعطاف پذیری مناسبی مواجه شویم و بدون هیچ اختلالی و بدون نیاز به نصب سایر تجهیزات جانبی به ارتقا سیستم بپردازیم.

اجزای تشکیل دهنده سرور

رم سرور

رم سرور یکی از مهم ترین بخش های موجود از قطعات و سخت افزار های یک سرور است و در واقع می توان گفت این بخش مهم از سرور، سرعت تبادل اطلاعات و داده ها میان هارد و سی پی یو را تنظیم می کند و به عنوان حافظه ی اصلی نیز شناخته می شود؛ در واقع نام اصلی آن از عبارت Random Access Memory به معنی حافظه با دسترسی تصادفی گرفته شده است.
این حافظه موقت سرور در واقع میان سرعت بالای پردازش در پردازشگر مرکزی و اختلافش با سرعت خواندن و نوشتن در HDD اعتدال ایجاد می کند و با همین روش موجب بهبود شرایط و سرعت پردازش در سرور می گردد.
رم سرور علاوه بر فراهم کردن امکان پردازش با سرعت بالا، هر گونه مشکل پیش آمده ناگهانی و به دور از پیش بینی در سرور را رفع می کند؛ به این صورت که با پشتیبانی از ویژگی ECC در صورت بروز هر گونه اختلال یا خطای احتمالی به بهبود مستمر و رفع آن پرداخته و به مدیریت IT کمک شایانی می کند.

اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه دارید پیشنهاد می شود مقاله راهنمای انتخاب رم سرور را مطالعه کنید.

رم سرور

سی پی یو سرور

از دیگر اجزای تشکیل دهنده سرور سی پی یو cpu سرور یا همان پردازنده به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای یک سرور به شمار می رود که وظیفه پردازش و محاسبه انواع اطلاعات و داده ها را بر عهده دارد و همه محاسبات برای انجام کار های مختلف در پردازنده صورت می گیرد.
هر چه سرعت پردازش داده ها افزایش یابد در نتیجه آن، عملکرد سرور در خدمت رسانی به سیستم ها نیز بهبود می یابد، به همین دلیل است که امروزه در برخی موارد چندین سی پی یو را به صورت همزمان به کار می برند تا داده ها را با سرعت بیشتری پردازش نمایند.
عملکرد سی پی یو به این صورت است که ابتدا یک دستور العمل را توسط دستگاه های ورودی هم چون رم، دریافت کرده و پس از انجام اقدامات و محاسبه و پردازش آن ها، داده های خروجی را در حافظه ذخیره سازی می کند و در نهایت عمل، به وسیله دستگاه های خروجی آن ها را به کاربر ارائه می دهد.

پیشنهاد مطالعه بیشتر: پردازنده سرور چیست

سی پی یو

هیت سینک سرور یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده سرور

از آن جایی که معمولا محاسبات و پردازش های سنگین و حجیمی در سرورها انجام می پذیرد و اکثر اوقات در حال انجام حجم بسیار بالایی از فعالیت ها هستند، حرارت بسیار بالایی از خود ایجاد می کنند.
به موجب همین اتفاق، هیت سینک سرور به کار گرفته می شود تا به کمک آن؛ با کنترل حرارت و کاهش دما، از بروز نقصان و خرابی قطعات جلوگیری شود و طول عمر سروری که مورد استفاده ما قرار گرفته است، افزایش یابد.
واژه HEAT SINK در لغت به معنای گرما گیری است؛ می توان گفت که از لحاظ فنی در اکثر وسایل الکترونیکی و به ویژه آن دسته از وسایلی که نسبت به افزایش دما از خود حساسیت نشان می دهند از هیت سینک به صورت گسترده ای استفاده می شود؛ سرورها نیز برای جذب گرمای بیش از حد خودشان و ایجاد تعادل گرمایی به این قطعه نیاز دارند.
برای کسب  اطلاعات بیشتر در مورد هیت سینک پیشنهاد می شود مقاله ی هیت سینک چیست را مطالعه فرمایید.

هیت سینک

رید کنترلر

می توان این گونه گفت که یک رید کنترلر سرور در واقع نرم افزار یا سخت افزاری برای نظارت و مدیریت هارد دیسک ها بر روی سیستم هایی مثل سرور یا حتی یک کامپیوتر است که به کمک همین رید کنترلر است که در اکثر اوقات می توانیم از داده هایمان محافظت کنیم و حتی چندین کپی از یک داده مورد نظر را در دسترس داشته باشیم.
نه تنها موجب بهبود عملکرد هارد دیسک می شود، بلکه به کمک آن می توان حجم زیادی از داده ها و اطلاعات را محاسبه و مدیریت کرد؛ به همین دلیل است که موجب اطمینان بیشتر در فرایند ذخیره سازی داده ها می گردد.
این محصول در اکثر اوقات برای آن دسته از مصرف کنندگانی که قصد جلوگیری از حذف ناگهانی و از بین رفتن اطلاعات و به ویژه داده های حافظه پنهان را دارند مورد استفاده قرار می گیرد .
وظیفه اصلی این رید کنترلر جدا و مجزا کردن داده ها و اطلاعات و در نهایت ذخیره آن ها بر روی یک درایو سخت افزاری و یا حتی نرم افزاری است ؛ این کالا به علاوه بر عهده داشتن تنظیمات و محافظت از محتوای موجود در کارت سخت افزاری RAID، قادر بر پیکربندی هاردیسک نیز است.
برپشتیبانی از حافظه کش و ذخیره موقتی اطلاعات در حافظه پنهان و در نهایت انتقال آن به درایو ها ، از جمله وظایفی است که رید کنترلر بر عهده دارد .

اجزای تشکیل دهنده سرور – هارد

هارد سرور در واقع یکی از مهم ترین ابزارهای ذخیره سازی اطلاعات بر روی سرور که در اصل هسته اصلی ذخیره دیتا است، به شمار می رود.
وظیفه اصلی آن ها این است که داده ها را به صورت مداوم بخوانند و بنویسند؛ که برای انجام این اعمال آنچه برای ما حائز اهمیت است سرعت بالا به هنگام خواندن و نوشتن داده ها در کنار عملکرد قابل اطمینان و پر سرعت است.
هارد سرور از لحاظ فنی بر اساس ابعادش به دو دسته 3.5 اینچی با نام اختصاری LFF و 2.5 اینچی با نام SFF تقسیم می شود، علاوه بر ابعاد، مدل هارد نیز بر روی عملکرد آن تاثیر دارد به این گونه که سرعت انتقال داده ها بسته به مدل هارد سرور متغیر خواهد بود؛ اما در کل انواع هارد عبارت هستند از SAS / SATA / SSD / NVMe که هر کدام از سرعت و تکنولوژی مجزایی بر خوردار هستند. اگر می خواهید یک هارد مناسب برای سرور خود تهیه کنید پیشنهاد می شود مقاله ی راهنمای انتخاب هارد سرور را مطالعه فرمایید.

هارد

باتری سرور

وظیفه باتری سرور یا همان باتری رید کنترلر آن است که در صورت بروز هرگونه اختلال در برق و قطعی آن، با محافظت از داده ها آن ها را از حافظه کش به فلش ها انتقال دهد و به همین نحوه با پشتیبانی از رم های نوع NVDIMM تمامی دیتا و اطلاعات را از DRAM به NAND فلش ها منتقل می کند.
می دانیم، نوسانات و یا قطعی برق و خاموشی سرور موجب از بین رفتن محتویات حافظه ما می گردد؛ به همین جهت وظیفه اصلی این باتری سرور یا همان باتری رید کنترلر، جدا و مجزا کردن داده ها و اطلاعات و در نهایت ذخیره آن ها بر روی یک درایو سخت افزاری و یا حتی نرم افزاری است این کالا به علاوه بر عهده داشتن تنظیمات و محافظت از محتوای موجود در کارت سخت افزاری RAID، قادر بر پیکربندی هاردیسک نیز است.
وجود این باتری موجب می شود تا زمانی که به هر دلیل سرور دچار ایراد یا خاموشی شد و به این واسطه برخی از داده ها ناقص باقی مانده و کامل نوشته نشده باشند، حافظه کش توسط باتری و تا زمان حل مشکل فعال نگه داشته می شود.
پس از رفع مشکل سرور و روشن شدن آن، تمامی دیتاهایی که ناقص باقی مانده بودند پیش از شروع فعالیت دیسک ها، توسط باتری جمع آوری و سازمان دهی شده و روی دیسک، مورد بازنویسی و باز خوانی قرار می گیرند و پس از آن، به واسطه یک سیگنال ارسالی به سرور دیسک آماده استفاده می شود.

کارت شبکه

در واقع این سخت افزار که به صورت کارتی در شیار های مادربرد قرار می گیرد وظیفه برقراری ارتباط میان شبکه و هرگونه تجهیزات دیگر را بر عهده دارد و تمامی کامپیوتر یا تلفن همراه یا دوربین مدار بسته و سایر موارد دیگر به وسیله همین کارت به سایر شبکه های کابلی یا بی سیم، وای فای یا اترنت مرتبط می گردند.
در واقع کارت شبکه سرور نه تنها رابطی میان تجهیزات و شبکه است، بلکه به موجب آن یک سیستم و دستگاه با سایر دستگاه های دیگر ارتباط برقرار می کند و امکان استفاده از برنامه های سیستم دیگر یا اشتراک برنامه های دستگاه های دیگر توسط این کارت شبکه در اختیار کاربران قرار می گیرد.

منبع تغذیه دیگر اجزای تشکیل دهنده سرور

منبع تغذیه یا پاور سرور با تبدیل انرژی و جریان الکتریکی به ولتاژ، فرکانس و جریان مورد نیاز یک مصرف کننده را تامین و انرژی الکتریکی آن را در اختیارشان قرار می دهد.
این جریان الکتریکی به وسیله ورودی های تعبیه شده در منبع تغذیه دریافت شده و در نهایت جریان مصرفی را به وسیله یک یا چند عدد خروجی جریان می دهند.
این بخش مهم از هر دستگاه اگر دچار اختلال گردد تمامی سیستم را مختل می سازد چرا که با کمک این سخت افزار جریان گرفته شده از پریز، باتری و یا ژنراتور به فرمت مناسبی در آمده و در نهایت به دستگاه مورد استفاده منتقل می گردد و نه تنها تبدیل جریان مناسب، بلکه وظیفه تنظیم و کنترل گرمای تولید شده توسط قطعات را نیز بر عهده داشته و متناسب با آن وضعیت ولتاژ عبوری را تنظیم می کند.
در نهایت آن چه برای ما اهمیت دارد این است که این پاورها باید متناسب با سرور و بسته به نیازمان تهیه شوند چرا که اگر این منبع تغذیه قادر نباشد که انرژی کافی و مورد نیاز برای فعالیت های ما را تامین کند، نه تنها عملکرد مورد نیاز ما به صورت ناقص و نا کار آمدی صورت می پذیرد بلکه گاهی ممکن است سایر قطعات و یا حتی خود سرور از کار بیوفتد و همچنین اگر منبع بیش از نیازمان کار کند به همین دلیل انرژی بیش از حد نیازمان تولید می گردد و به دنبال آن حرارت زیادی در مدار تولید و بار اضافی در مدار، قطعات ما را می سوزاند.

اسلات های افزونه سرور

اسلات در یک سیستم به معنای حفره ای است که یک کارت درون آن قرار می گیرد و کامپیوترها انواع متفاوتی از اسلات را درون خود دارند که به طور مثال می توان به برخی از آن ها اشاره کرد.
اسلات حافظه که شامل انواع مختلف رم و کارت حافظه و یا SD کارت است،
اسلات اورجینال یا اسلات 1 که برای اتصال سی پی یو کامپیوتر و سهولت ارتقای پردازنده به کار می رود.
اسلاتی برای باز کردن سایر دیسک درایو ها و DVD و CD-ROM
اسلاتی که برای اتصال HDD و یا SSD استفاده می شود و آن را هارد درایو می نامیم
و در نهایت اسلات افزونه که اسلات توسعه نیز نامیده می شود و انواع آن ISA / PCI / AGP / PCle و سایر اسلات های حافظه دیگر، هستند .
این اسلات های افزونه این اختیار را به کاربر می دهند تا که در زمان نیاز به جهت ارتقا بخش مورد نیاز از سیستمش آن را با افزودن دستگاه های جدید به سیستمش آپدیت کرده و به موجب آن کارایی و عملکرد و حتی سرعت دستگاه را بهبود ببخشد .
این اسلات افزونه که به نام های باس اسلات یا پورت افزونه نیز شناخته می شود، همچون پورت یا اتصال در داخل یک کامپیوتر یا حتی روی یک مادر برد یا رایزر کارت به عنوان نقطه اتصال کارت افزونه عمل می کند .

فن سرور

می دانیم که اجزای یک سرور به هنگام انجام عملکرد خودشان حرارت و گرمایی تولید می کنند که در صورتی که این افزایش دمای بیش از حد کنترل نشود در نهایت موجب از کار افتادن سرور و یا حتی منجر به برخی اتفاقات خطرناک و سوختن قطعات سرور می شود.
فن سرور به عنوان یکی از اجزای مهم جهت خنک کاری قطعات سرور هم چون پردازنده، رم و یا هارد و سایر بخش های دیگر به شمار می رود که وظیفه دارد تا هوای داخلی کل سیستم را خنک نگه دارد و برای این عمل به چرخش و در نتیجه جا به جایی جریان هوا و برای عملکرد صحیح قطعات به تهویه هوا داخل سرور می پردازد.
هر چه یک فن عملکرد بهتری از خودش نشان دهد، منبع تغذیه بهتر عمل کرده و موجب افزایش عمر و پایداری این قطعه می گردد و به دنبال آن عمر مفید سرور نیز افزایش می یابد.
به دلیل اهمیت بالای این قطعه در سرور و با پیشرفت تکنولوژی در نسل های جدید تر امکان هات پلاگینگ در فن ها فراهم شد تا به کمک این ویژگی بتوان به تعمیر و یا حتی تعویض فن در سرور پرداخت بدون اینکه نیاز باشد سرور خاموش شود.
نه تنها فن ها این امکان را دارند که برای ایجاد تعادل هوا دور چرخش خود را تا جایی که هوا به اندازه مطلوبی خنک شود افزایش دهند؛ بلکه به واسطه سنسور تعبیه شده در آن ها در صورت بروز هرگونه اختلال یا خرابی پیغام از کار افتادگی برای سرور ارسال می کنند.
پس در نهایت این طور می توان گفت که این فن های سرور هستند که وظیفه خنک کردن و از بین بردن گرما یا رطوبت سرور را بر عهده دارند و به اصطلاح به اقدام کولینگ سرور می پردازند.

کدی سرور

در واقع کدی سرور به عنوان آداپتوری برای نصب انواع هارد در یک کامپیوتر یا سرور به کار می رود که بسته به نوع و اندازه هارد مورد نیاز، در ابعاد و انواع متغیری به بازار مصرفی ارائه می گردد.
اگر بخواهیم هارد مورد استفاده در سرور مورد نظرمان را به صورت کشویی در آن حرکت دهیم احتیاج است تا یک کدی سرور را بر دور هارد مورد نظر نصب کنیم و همین بسته شدن کدی به دور هارد و به صورت موازی این امکان را به ما می دهد تا هارد تا به صورت کشویی بر سرور نصب کنیم.
این کدی ها در مدل هایی برای هارد های کوچک و بزرگ از نوع SFF و یا LFF عرضه می شوند که به همین واسطه ابعاد گوناگونی دارند، به طور مثال کدی 2.5 اینچ سرور با ابعاد 2.5 اینچی، از رابط های SAS / SATA / SSD پشتیبانی می کند و از ویژگی Hot Swap برخوردار است و چراغ های LED و هوشمند دارد و معمولا به صورت ترکیبی از آلومینیوم و پلاستیک ساخته می شود.
این در حالی است که کدی های 3.5 اینچی، برای هارد های بزرگ سرور مورد استفاده قرار می گیرد و به صورت معمول بر هارد های LFF و یا 3.5 اینچی نصب می گردد ؛ همانند نوع دیگرش معمولا ساختار و جنس آن ترکیبی از آلومینیوم و پلاستیک بوده و با داشتن چراغ های هوشمند و LED های نشان گر وضعیت فعال یا خاموش بودن سرور را برای ما مشخص می کند.
هارد ها به وسیله چهار عدد پیچ در داخل این کدی ها نصب می شوند و بدون اینکه به کابل نیاز داشته باشند و به صورت HOT PLUG بر روی باکس هارد و شاسی سرور هایی که با آن ها سازگاری دارند جا می گیرند.
همچنین وجود چراغ های LED تعبیه شده بر روی این محصول مخاطبان را نه تنها از وضعیت سلامت و یا هر گونه اختلال و خرابی بلکه از فعال یا غیر فعال و خاموش بودن هارد آگاه می سازد.

کدی سرور

کارت HBA

دیگر اجزای تشکیل دهنده سرور، کارت hba است، این کارت در واقع به عنوان یک کارت گذرگاه و یا یک آداپتور گذرگاه میزبان به کار گرفته می شود، چرا که این برد با مدار مجتمع یا کارت توسعه بر روی ورودی و خروجی ها پردازش و محاسبه انجام می دهد و همچنین همانند رابط و اتصالی فیزیکی میان سرور به عنوان میزبان و یک دستگاه ذخیره سازی دیگر یا یک شبکه عمل می کند.
این کارت HBA با انجام ذخیره اطلاعات و داده ها و همچنین بازیابی آن ها موجب می شود که عملکرد سرور بهتر شود و پردازش نیز با سرعت بیشتری انجام گردد.
برقراری ارتباط میان HOST و دستگاه های ذخیره سازی به طور معمول به واسطه حافظه هایی هم چون HDD با عنوان درایوهای دیسک سخت و یا با استفاده از درایو های حالت جامد با عنوان SDD صورت می گیرد.
اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد دارید : کارت شبکه HBA چیست را مطالعه کنید.

hba card

جمع بندی 

سعی کردیم در این مقاله به صورت دقیق و کامل اجزای تشکیل دهنده سرور را نام ببریم تا اگر قصد خرید قطعات سرور HP را دارید از قبل اطلاعات کافی در مورد آنها داشته باشید. هر کدام از قطعات نام برده شده، خود دارای مباحث زیادی می باشند که نمی توان در این مطلب همه را جا داد اما به طور کلی تلاش ما بر این بود که یک دید ابتدایی را از اجزای تشکیل دهنده سرور به شما بدهیم تا اگر قصد خرید سرور hp را داشتید یک آشنایی کلی با قطعات مربوط به آن داشته باشید. امیدواریم که این مطلب برای شما عزیزان مفیدا واقع شده باشد. سوالات خود را در این رابطه می توانید در زیر همین پست بپرسید تا به آن پاسخ داده شود.