کارت hba چیست
کارت hba چیست ؟ این کارت در واقع به عنوان یک کارت گذرگاه و یا یک آداپتور گذرگاه میزبان به کار گرفته می شود ، چرا که این برد با مدار مجتمع یا کارت توسعه ؛ بر روی ورودی و خروجی ها پردازش و محاسبه انجام می دهد و همچنین همانند رابط و اتصالی فیزیکی میان سرور ، به عنوان میزبان و یک دستگاه ذخیره سازی دیگر یا یک شبکه عمل می کند .
این کارت HBA با انجام ذخیره اطلاعات و داده ها و همچنین بازیابی آن ها ، موجب می شود که عملکرد سرور بهتر شود و پردازش نیز با سرعت بیشتری انجام گردد .
برقراری ارتباط میان HOST و دستگاه های ذخیره سازی به طور معمول به واسطه حافظه هایی هم چون HDD با عنوان درایوهای دیسک سخت و یا با استفاده از درایو های حالت جامد با عنوان SDD صورت می گیرد .
انواع کارت HBA سرور
اگر بخواهیم به انواع این کارت بپردازیم در می آبیم که این کارت بر اساس تعداد پورت و نوع رابط کاربری اش و همچنین سرعت و نوع اتصال ، به انواع متفاوتی تقسیم می شود .
کارت FC HBA که وظیفه نظارت بر روی فضای ذخیره سازی و تثبیت داده ها را بر عهده دارد ، به وسیله کابل فیبر نوری به سوئیچ فیبر متصل می شود و در اکثر اوقات در شبکه FC SAN به کار گرفته می شود .
نوع دیگر این کارت که به آن می پردازیم iSCSI HBA است که داده و اطلاعات را از راه دور ذخیره و با استفاده از شبکه های TCP / IP به انتقال آن ها می پردازد و معمولا فعالیتی وابسته به سرعت اینترنت و اترنت و تکنولوژی پل زدن در مرکز داده دارد .
کارت SAS HBA نیز با سازگاری که با رابط های SATA و یا SAS دارد ، قابلیت متصل شدن به دستگاه ذخیره سازی یک یا دو پورتی را داشته و نیز اکثر اوقات سرور و یا ایستگاه کاری را به هارد دیسک یا SSD و JBOD و … وصل می کند .
کارت QLogic HBA با داشتن طراحی برای مسیری جداگانه به جهت کاهش نرخ خطی و نیز داشتن عملکردی فوق العاده و مطمئن به عنوان بهترین گزینه برای کانال فیبر و یا NVMe محسوب می شود .
سرعت در نسل های کارت HBA
همانطور که پیش تر بیان شد ، این کارت های HBA بر اساس سرعتی که دارند و سرعتی که به عملکرد سرور نیز می بخشند به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که بدیهی است که با انتخاب هر کدام از این محصولات ، بسته به آنچه از این کالا انتظار داریم می توانیم سرعت های متغیری را تجربه کنیم .
به طور مثال یکی از کارت های نوع FC HBA که به طور معمول بر روی اسلات PCI e قرار می گیرد ، با شامل بودن یک عدد پورت فیبری ، سرعتی معادل 8 GB بر ثانیه را در اختیار ما می گذارد که قادر بر پشتیبانی از همه نوع سرور های ML , SL , DL نیز است .
اما در کل این HBA ها سرعت هایی معادل 1 گیگا بایت در ثانیه ، 2 گیگا بایت بر ثانیه ، 4 گیگا بایت بر ثانیه و یا 16 گیگا بایت بر ثانیه نیز مورد استفاده ما قرار می گیرند و حتی این امکان وجود دارد که میزان سرعت تخمین زده شده درباره این کارت های شبکه در آینده ، چیزی معادل 32 گیگا بایت بر ثانیه یا حتی 128 گیگا بایت بر ثانیه نیز پیش بینی می شود و نکته کاربردی درباره افزایش میزان سرعت ، اتصال میان سوئیچ ها است .
همچنین می توانید این مقاله را نیز بخوانید: بالا بردن طول عمر حافظه ssd
چه تفاوتی میان HBA و NIC است
نکته مهم به هنگام تهیه این کارت ، سازگاری کارت شبکه با نوع ارتباط سرور و سایر دستگاه های ذخیره سازی یا شبکه موجود در سازمان است به طوری که به هنگام استفاده از کارت شبکه NIC لازم است از آن بر روی خود سرور استفاده کنیم .
در واقع این کارت نیز انواع مختلفی دارد و با سرعت های متفاوت و انواع پورت ها به کار گرفته می شود و به همین دلیل نیز بسته به نوع و مدل سروری که این کارت در آن مورد استفاده قرار می گیرد باید به انتخاب کارت شبکه سازگار و مناسب بپردازیم .
این کارت در مقایسه با کارت شبکه HBA تفاوت هایی را داراست و به طور مثال قادر است که یک تا چهار پورت را شامل شود و سرعتی معادل یک گیگ تا 40 گیگ را ساپورت کند .
کارت HBA RAID چیست
در توضیح خود RAID این چنین باید گفت که اگر چند هارد دیسک را در کنار هم داشته باشیم و در نهایت آن را به یک واحد مشخص تبدیل سازیم ، در نهایت سیستم عامل آن را به عنوان یک منبع واحد در نظر می گیرد .
به همین دلیل می توان گفت که استفاده از HBA RAID با استفاده از چندین هارد دیسک به صورت همزمان موجب افزایش کارایی و عملکرد می گردد و به همین واسطه سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات و داده ها نیز افزایش میابد .
همین موضوع موجب می شود که سرعت باز یابی نیز به دنبال آن افزایش یابد و برای هارد نیز افزونگی تامین می شود و در نهایت همه این موارد ، استفاده از رید مزایایی چون کاهش سایر هزینه ها را نیز پیش روی ما می گذارد .
همچنین باید اضافه کرد که این RAID HBA در یک فضا و سیستم ذخیره سازی خارجی مانند JBOD که در واقع تعداد متعددی از دیسک ها در یک محفظه ذخیره سازی را شامل می شود ؛ برای اتصال و کنترل دیسک به کار گرفته می شود و وظیفه مدیریت کردن رید به جهت ذخیره در خود سرور داخلی را عهده دار است .
در نهایت این کارت رید با ایجاد هماهنگی و مدیریت رابطه میان هارد دیسک و یا درایو حالت جامد یا همان SSD ، موجب شده تا این دو با یک دیگر کار کنند و در نهایت موجب افزایش عملکرد شوند .
از آن جایی که انواع متفاوتی از RAID در اختیار ما قرار دارد می توان گفت که این فعالیت هم می تواند با استفاده از رید نرم افزاری صورت گیرد و هم به صورت سخت افزاری و با استفاده از یک کارت رید ، قابل انجام است .
حالت HBA چیست
هر چیزی که این اختیار را به ما می دهد تا سرور و میزبان را به یک فضای ذخیره سازی متصل کنیم و در واقع به یک گذرگاه خارجی وصل شویم همان حالت HBA نامیده می شود .
در واقع این حالت با عنوان آداپتور اتوبوس میزبان نیز شناخته می شود و گاهی امکان دارد که یک آرایه ذخیره سازی SAN یا یک درایو نوار خارجی موجب شوند که یک کارت شبکه و حالت HBA را قرار دهیم .
چه زمانی می توانیم از کارت HBA استفاده کنیم
کانال فیبر یا SATA یا SCSI سطوحی مانند بلوک بر روی خود دارند که همین کارت HBA که مخففی از عبارت Host Bus Adapter است ؛ به عنوان رابطی برای اتصال به همین سیستم های ذخیره سازی مورد استفاده قرار می گیرد .
البته نکته قابل ذکر آن است که در اکثر اوقات این کارت های شبکه کانال های فیبری در سیستم هایی مثل Apples Xsan مورد استفاده قرار می گیرند .