اگر برای شما این سوال مطرح شده که کارت شبکه چیست و چه خصوصیاتی دارد، شما را به مطالعه این مقاله دعوت می‌کنم. کارت شبکه یکی از اجزای مهم و ضروری سیستم‌های کامپیوتری و سرورها به شمار می‌رود. اینترنت، سرورها، بازی‌های تحت شبکه، شبکه‌های اجتماعی و بسیاری از کسب و کار‌های امروزی، موفقیت خود را مدیون سخت‌افزاری به نام کارت شبکه هستند. هر کامپیوتر، گوشی و سرور برای متصل شدن به اینترنت نیازمند یک کارت شبکه است.

فهرست مطالب

به متصل شدن دو یا چند کامپیوتر به یکدیگر یا متصل شدن کاربران به سرور با هدف نقل و انتقال اطلاعات و داده،  شبکه گفته می‌شود. ایجاد یک شبکه نیازمند تجهیزات و سخت افزارهای مخصوصی است که یکی از آنها کارت شبکه نام دارد. در ادامه به معرفی جامع این سخت‌افزار می‌پردازیم؛ پس با ما همراه شوید.

کارت شبکه چیست؟

کارت شبکه چیست و چه خصوصیاتی دارد؟ به‌طورکلی کامپیوترها و سرورها با داده‌ها کار می‌کنند. به این معنی که برای انجام هر فعالیتی با یک سیستم کامپیوتری ابتدا باید داده‌ای را در اختیارش بگذارید تا پس از پردازش آن یک خروجی به شما تحویل دهد؛ بنابراین اصلی‌ترین مقصد از متصل کردن کامپیوترها و سرورها به یکدیگر، تبادل داده است. با متصل شدن چند کامپیوتر به سرور یک شبکه شکل می‌گیرد. برای اتصال کامپیوتری به کامپیوتر دیگر نیازمند یک سری تجهیزات و پروتکل‌ها هستیم. اصلی‌ترین سخت‌افزار برای شکل گیری یک شبکه، کارت شبکه است. کارت شبکه به سخت‌ افزاری گفته می‌شود که توانایی ارسال و دریافت اطلاعات در بستر شبکه را دارد.

کارت شبکه یک سخت‌افزار به شکل کارت توسعه است که توسط اسلات  PCIe یا FLR  بر روی مادربورد سرور‌ HPE مادربرد نصب می‌شود. برای اینکه دو کامپیوتر بتوانند با یکدیگر تبادل داده انجام دهند، هر دو باید مجهز به کارت شبکه باشند. شبکه اشکال توپولوژی و گستره‌های مختلفی دارد که. بزرگترین شبکه جهان همین اینترنتی است که همه جهانیان از آن استفاده می‌کنند.

وظایف کارت شبکه

  • برقراری ارتباط میان کاربر و سرور
  • تبدیل داده موازی به داده سریال و برعکس
  • بافر کردن داده‌ها
  • Coding و Decoding کردن داده‌ها
  • capsulation و encapsulation داده‌ها

تولید، ارسال و دریافت سیگنال

اصطلاحات رایج در کارت شبکه سرور اچ‌پی

Ethernet یا اترنت : اترنت یک پروتکل شبکه قدیمی ولی همچنان محبوب است. این فناوری وضعیت کابل‌کشی، استاندارد‌های سیگنال‌دهی و انتقال داده و همچنین قالب‌های آدرس‌دهی در بستر شبکه را تعیین می‌کند.

Server یا سرویس‌دهنده: سرور یک سیستم کامپیوتری قدرتمند است که قابلیت فعالیت بدون خاموشی به صورت بلند مدت دارد و  جزء اصلی یک شبکه محسوب می‌شود. یک سرور hp می‌تواند منابع سخت‌افزاری و نرم‌افزاری خود را با کاربران شبکه به اشتراک بگذارد.

Bandwidth یا پهنای باند: پهنای باند در کارت شبکه سرور HPE به معنای “میزان ارسال و دریافت اطلاعات در واحد زمانی” است.

Mac Address یا مک آدرس: به آدرس سخت‌افزاری گفته می‌شود که به ‌صورت یکتا برای یک سخت‌افزار تولید شده است. برای هر سخت‌افزار یک مک آدرس یونیک وجود دارد که در سطح جهان با همان شناخته می‌شود.

EEPROM: نوعی حافظه غیر فرار است که برای ذخیره‌سازی حجم پایین اطلاعات استفاده می‌شود.

Slot یا اسلات: به پورت‌هایی که برای نصب قطعات مختلف بر روی مادربورد سرور‌های اچ‌پی تعبیه شده‌اند اسلات گفته می‌شود.

Throughput: متوسط نرخ تحویل موفق پیام در یک کانال ارتباطی توان عملیاتی یا Throughput نام دارد.

Latency یا زمان تأخیر: به زمانی که بین درخواست کاربر تا دریافت پاسخ از سرور طی می‌شود زمان تأخیر می‌گویند.

اجزای داخلی کارت شبکه

برای نزدیک‌تر شدن به پاسخ  سوال کارت شبکه چیست؟ نگاهی به اجزای داخلی کارت شبکه می‌اندازیم. کارت شبکه به صورت مستقل مانند یک مادربرد بوده و اجزایی شبیه به آن دارد. عملکرد صحیح یک کارت شبکه، به عملکرد صحیح سلامت در عملکرد این اجزای آن بستگی دارد. اجزای کارت شبکه عبارت‌اند از:

پردازنده یا میکروکنترلر: پردازنده جزء اصلی و مهم‌ترین جزء یک کارت شبکه سرور است. یک کنترلر میکروکنترلر داده‌های دریافتی از کانال‌های ارتباطی یا داده‌های دریافتی از کاربر جهت ارسال  را پردازش می‌کند. این قطعه سیگنال‌های دریافتی را به حالت داده و داده‌های ارسالی را به حالت سیگنال ترجمه می‌کند.

حافظه داخلی یا Memory : این قطعه در هنگام پردازش ارتباطات و اتصالات کاربرد دارد. حافظه داخلی کارت شبکه نوعی حافظه موقت است که اطلاعات ذکر شده را به صورت موقت در خود نگهداری می‌کند. عملکرد این قطعه بسیار شبیه به عملکرد رم سرور است.

کانکتورهای BNC: کانکتورهای BNC عموما در نوع اتصال کابلی Ethernet (همان LAN) به چشم می‌خورد. وظیفه این قطعه کنترل و ایجاد اتصال بین کابل و پلاگین با بورد است. را بر عهده دارد.

کانکتورهای Bus: کار کانکتورهای باس BUS این است که ارتباط بین کامپیوتر و سرور را با استفاده از اسلات‌های مادربورد برقرار کند. این کانکتورها همان قسمتی هستند که داخل اسلات قرار می‌دهیم.

جامپر jumper  یا دوال dual  در سوئیچ‌ها: این جزء در کنترل  عملیات ارتباط کاربرد دارد. با روشن یا خاموش شدن آن سوئیچ فعال یا غیرفعال می‌شود.

Mac Address در  EEPROM: برای شناسایی یک کامپیوتر توسط سرور  و دیگر کاربران به یک آدرس یونیک نیاز داریم. آدرس IP به دلیل تعداد کاراکتر کم در تولید آدرس یونیک دچار محدودیت می‌شود. برای حل این مشکل از آدرسی به نام Mac Address استفاده شده است که برای هر کارت شبکه در دنیا فقط یکی وجود دارد. این آدرس داخل EEPROM که یک حافظه‌ی غیر فرار و فقط خواندنی است نگهداری می‌شود.

نشانگر‌های LED: برای اینکه از وضعیت اتصال کارت شبکه مطلع شویم از این LED ها استفاده می‌کنیم.

همچنین بخوانید :

قطعات و اجزای تشکیل دهنده سرور

انواع کارت شبکه

برای پاسخ بهتر به این سوال به بررسی انواع کارت شبکه می‌پردازیم. تقسیم بندی کارت شبکه را با دو معیار مورد بررسی قرار خواهیم داد. در ادامه انواع کارت شبکه را ابتدا از نظر نوع اتصال و سپس از نظر نوع کاربری مقایسه خواهیم کرد.

انواع کارت شبکه از نظر نوع اتصال

کارت شبکه از نظر نوع اتصال به دو دسته‌ی کارت شبکه کابلی یا Wired و کارت شبکه وایرلس یا Wireless تقسیم می‌شود. هرکدام از این کارت‌های شبکه با توجه به نیاز کاربر مدل‌های مختلفی دارند.

1.     کارت شبکه کابلی یا Wired

کارت شبکه کابلی

کارت شبکه سرور اچ‌پی از این نوع اتصال استفاده می‌کند. این نوع از کابل شبکه همان‌طور که از نام آن پیداست برای اتصال به شبکه، نیازمند یک کابل است. کابل‌ شبکه خود انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

دسته‌بندی کابل شبکه از نظر جنس کابل

کابل شبکه از نظر جنس رسانای به کار رفته در آن به دو دسته کابل مسی و فیبر نوری (Optical Fiber) تقسیم می‌شود.کابل‌های مسی از نظر ساختار و کاربری شامل دو دسته کواکسیال (Coaxial) و زوج به هم تابیده (Twisted Pair) هستند.

  • کابل شبکه کواکسیال (Coaxial)

کابل شبکه کواکسیال

نام کابل کواکسیال از این گرفته شده که دو رسانای مسی به صورت هم محور داخل آن قرار گرفته‌اند. کابل Coaxial یک مغز یا قسمت مرکزی به شکل سیم مسی دارد که با یک لایه پلاستیک نسبتا ضخیم عایق شده است. بر روی این عایق یک لایه ورقه مشبک مسی کشیده شده که خون این لایه نیز با یک عایق پلاستیکی پوشانده شده. کارت‌های شبکه سرور از این نوع کابل‌ها پشتیبانی نمی‌کنند.

وظیفه سیم مسی مرکزی انتقال سیگنال الکتریکی و وظیفه لایه مسی مشبک نویز گیری است. متداول‌ترین نوع کابل کواکسیال کابل آنتن است که برای دریافت سیگنال تلویزیون استفاده می‌شود. این کابل انواع دیگری نیز دارد که بیشتر مصارف صنعتی دارند. در برخی دوبین‌های مدار بسته نیز از این نوع کابل استفاده شده است.

  • کابل شبکه زوج به هم تابیده (Twisted Pair)

کابل شبکه به هم تابیده

کابل زوج به هم تابیده در شبکه‌های محلی (LAN) استفاده می‌شود.از دو کامپیوتر متصل به هم گرفته تا شبکه‌های راه‌اندازی شده در مغازه‌ها و فروشگاه‌ها و نیز دفاتر و ادارات، شبکه محلی به شمار می‌روند. به همین خاطر این کابل‌ها به کابل LAN نیز معروف هستند. یکی از انواع کابل مورد استفاده برای کارت شبکه سرور از این نوع است.

این نوع کابل متشکل از 8 سیم است که دو به دو به هم پیچانده شده‌اند. این عمل باعث کاهش نویز در طول انتقال داده می‌شود. دلیل نام گذاری آن نیز همین پیچانده شدن سیم‌ها به هم است. کابل شبکه زوج به هم تابیده به وسیله سوکت RJ45 به کارت شبکه کابلی از نوع Ethernet متصل می‌شود.

  • کابل شبکه فیبر‌ نوری (Optical Fiber)

کابل شبکه فیبر نوری

از کابل شبکه فیبر نوری برای انتقال داده در فواصل دور با پهنای باند و سرعت بیشتر استفاده می‌شود. در فیبر نوری برای انتقال داده از ماده‌ای مانند شیشه یا پلاستیک شفاف کمک می‌گیرند. برای انتقال داده از طریق فیبر نوری از مکانیزم بازتاب نور لیزر استفاده می‌شود. فیبرهای نوری امروزی معمولا یک تار بلند از جنس سیلیسیم دی‌اکسید هستند که با استفاده از بازتاب نور در طول رشته از طریق سیگنال نوری داده را به مقصد هدایت می‌کنند.

پهنای باند فیبر نوری بسیار بالاتر از کابل‌های معمولی است. داده از یک سو به فیبر نوری وارد و از سمت دیگر خارج می‌شود. فیبر نوری با استفاده از فرایند بازتاب نور،  داده را با سرعت بسیار بالایی منتقل می‌کند. فرایند بازتاب موجب تقویت سیگنال و جبران اتلاف و تضعیف سیگنال می‌شود. کارت‌ شبکه سرور HPE به دلیل تعداد زیاد کاربران متصل به آن نیازمند بستر انتقال داده‌ی مطمئن‌تر، سریع‌تر و دارای پهنای باند بیشتر است؛ بنابراین. بنابراین بهترین گزینه برای آن کابل فیبر نوری خواهد بود.

مزایای کارت شبکه کابلی

  • سرعت بالا در اتصال به اینترنت.
  • اتصال قابل اطمینان.
  • اتصال چندین دستگاه تحت شبکه به کارت‌هایی که بیش از یک پورت دارند.
  • اشتراک گذاری اطلاعات میان کاربران.

معایب کارت شبکه کابلی

  • غیر قابل حمل بودن دستگاهی که کارت شبکه روی آن نصب است.
  • امکان قطعی کابل در هر قسمتی وجود دارد و پیدا کردن نقطه قطعی کمی دشوار است.
  • عیب‌یابی شبکه زمان‌بر بوده و با چالش‌هایی همراه است.

2.     کارت شبکه وایرلس یا Wireless

کارت شبکه وایرلس

اما “کارت شبکه وایرلس چیست؟”. کارت شبکه وایرلس دسته دیگری از کارت‌های شبکه است که برای اتصال به اینترنت نیازی به سیم و اتصال فیزیکی ندارد. برای اتصال به اینترنت با کارت شبکه Wireless دیگر نیازی به اتصال فیزیکی نیست. برای این کار کافی است مودم وایرلس را روشن کنیم، بر روی نام کاربری مودم در داخل کامپیوتر کلیک کرده و  رمز آن را وارد نمایید. کارت شبکه وایرلس نیز انواع مختلفی دارد که در ادامه به طور مفصل مورد بررسی قرار می‌دهیم.

امنیت اطلاعات و  پایداری شبکه مهم‌ترین چالش در راه‌اندازی شبکه با یک سرور است؛  بنابراین کارت شبکه سرور از نوع وایرلس تولید نمی‌شود. جایگزین کارت شبکه وایرلس در شبکه دستگاهی به نام access point  است که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم.

مزایای کارت شبکه وایرلس

  • قابل حمل بودن دستگاهی که کارت شبکه روی آن نصب است.
  • سرعت بالا در اتصال به اینترنت.
  • تعداد کاربرانی که می‌توانند به شبکه متصل شوند محدودیت کمتری دارد.

معایب کارت شبکه وایرلس

  • نیاز به یک مودم وایرلس برای اتصال به شبکه.
  • در برخی موارد پایداری چندانی ندارد.
  • عیب‌یابی شبکه زمان‌بر بوده و با چالش‌هایی همراه است.

انواع کارت شبکه از نظر نوع کاربری

کارت شبکه از نظر نوع کاربری به دو دسته کامپیوتری و سروری تقسیم می‌شود.

کارت شبکه کامپیوتری چیست؟

کارت شبکه کامپیوتری در قسمت کارت شبکه چیست؟ تا حدودی معرفی شد. به بیان ساده می‌توان گفت کارت شبکه کامپیوتر همان قطعه‌ای است که بر روی کامپیوترهای خانگی و اداری نصب می‌شود. بسیاری از ما با کامپیوتر یا لپ‌تاپ خود به اینترنت متصل می‌شویم؛ اما کمتر می‌شویم اما کمتر کسی به این موضوع دقت می‌کند که چه سخت‌افزاری این امکان را به ما داده است.

کارت شبکه کامپیوتر همان کارت توسعه‌ای است که پیش‌تر در مورد آن صحبت کردیم. این نوع کارت شبکه قابلیت ویژه‌ای ندارد و صرفا در حد اتصال به اینترنت یا متصل شدن به سرور در یک شبکه محلی برای ما کارایی دارد. این نوع کارت شبکه انواع مختلفی دارد با توان پشتیبانی پهنای باند و سرعت‌های متفاوت، که این سرعت و پهنای باند برای بسیاری از ما بیش از حد اهمیت دارد. نیاز است.

کارت شبکه سرور اچ‌پی چیست؟

اما کارت شبکه سرور HPE چیست؟ همان‌طور کا که می‌دانید زمانی که از سرور صحبت می‌کنیم معمولا حداقل یکه شبکه محلی نیز در کنار آن راه‌اندازی شده است. این شبکه برای بسیاری از فعالیت‌های خود از منابع نرم‌افزاری و سخت‌ افزاری سرور استفاده می‌کند. اما باید در نظر داشته باشیم که کارت شبکه سرور نیاز به قابلیت‌هایی بیشتر از تبادل دیتا، نیاز دارد.

نوع اتصال کارت شبکه سرور HP کابلی است. در کارت شبکه اچ‌پی آ یکی   از انواع اتصال کابلی Ethernet (همان LAN) یا فیبر نوری استفاده می‌شود. این نوع کارت شبکه علاوه بر اینکه به سیستم‌های کاربران شبکه اجازه می‌دهد به یکدیگر متصل شوند و، جریان تبادل اطلاعات میان سرورها و کاربران را مدیریت می‌کنند.

کارت شبکه سرور جزء جدایی‌ناپذیر یک سرور محسوب می‌شود. زیرا وظیفه اصلی یک سرور اشتراک منابع سخت‌ ‌افزاری و نرم‌افزاری خود با کاربران است؛  بنابراین انتخاب کارت شبکه سرور دقت و وسواس بالایی را می‌طلبد.

مزایای کارت شبکه سرور

  • پشتیبانی از پهنای باند بالا
  • سرعت بالای تبادل داده
  • کنترل جریان تبادل داده
  • مدیریت بهتر کاربران شبکه
  • جداسازی ترافیک شبکه
  • قالبت اطمینان و امنیت بیشتر.
  • زمان تأخیر یا latency delay کمتر
  • پشتیبانی از اتصال به چند شبکه محلی فیزیکی یا مجازی

انواع کارت شبکه‌ مورد استفاده در سرورهای HPE

عرضه کارت‌های شبکه اچ‌پی در 3 سری Standard ، Advanced و Performance صورت می‌گیرد. تفاوت عمده سری‌های مختلف کارت شبکه سرور HPE در توان عملیاتی، زمان تأخیر و تعداد سرورهایی که پشتیبانی می‌کند، است.

کارت شبکه به دو روش بر روی سرورهای HPE نصب می‌شود. روش اول نصب کارت شبکه سرور بر روی پورت‌های PCIe بوده و به کارت شبکه مدل T معروف است. روش دوم نصب کارت شبکه بر روی اسلات FLR است. به یان این مدل نیز کارت شبکه FLR گفته می‌شود. سرورهای HPE سری ProLiant دارای پورت FLR هستند.

تفاوت مدل T با مدل FLR در این است که می‌توان بیشتر از یک کارت شبکه سرور از  مدل T را روی سرور اچ‌پی نصب کرد، اما تنها یک عدد مدل FLR قابل‌نصب بر روی سرور خواهد بود. دلیل این موضوع نیز موجود بودن تنها یک اسلات FLR بر روی مادربورد است.

کارت شبکه سرور HPE چه تفاوتی با کارت شبکه کامپیوتر دارد؟

کارت‌ شبکه سرور از نظر کارایی و ماهیت تفاوت‌های بسیاری با کارت شبکه کامپیوتر دارد. به‌طورکلی کارت شبکه کامپیوتر بیشتر برای دریافت سرویس‌های مختلف از شبکه طراحی می‌شود. اما کارت شبکه سرور اچ‌پی قابلیت‌های سرویس‌دهی و مدیریت کاربران شبکه را دارد. حافظه داخلی کارت شبکه سرور بیشتر از کارت شبکه معمولی است. به‌عنوان‌مثال 256 مگابایت حافظه داخلی در کارت شبکه سرور اچ‌پی مدل  530FLR تعبیه شده است.

برخی کارت شبکه سرور دارای پردازنده‌های قوی‌تری هستند. کارت‌های شبکه سرور HPE توان مدیریت و کنترل بیش از یک شبکه محلی را دارند، درحالی‌که کارت شبکه کامپیوتر حتی اگر به‌عنوان سرور مورداستفاده قرار گیرد تنها توان مدیریت یک شبکه کوچک را دارد. جداسازی و مدیریت ترافیک شبکه نیز دیگر قابلیت ویژه کارت شبکه سرورهای اچ‌پی است.

کارت شبکه سرور پهنای باند بیشتری را پشتیبانی می‌کنند و سرعت انتقال بیشتری نیز دارد. در طراحی کارت‌های  شبکه سرور HPE پروتکل‌های امنیتی بیشتر و بهینه‌تری پیاده‌سازی می‌شود.

خرید کارت شبکه سرور

برای خرید کارت شبکه سرور می توانید از فروشگاه تجهیز شبکه فیدار بهره ببرید زیرا این فروشگاه یکی از بهترین ها در زمینه تحهیزات شبکه می باشد و دارای چندین سال سابقه در این زمینه است. همچنین می توانید کانفیگ دلخواه خود را با توجه به نیاز کاری خود سفارش دهید.

رید کنترلر p804

کارت شبکه Infiniband چیست؟

کارت شبکه چیست

نسل‌های جدید کارت‌ شبکه سرور HPE از استاندارد ارتباطی infiniband برای تبادل داده استفاده می‌کنند. InfiniBand یک استاندارد ارتباطی است که با عملکرد بالا و زمان تأخیر کم شناخته می‌شود. این استاندارد از توپولوژی شبکه switched fabric  بهره می‌برد و مقیاس‌پذیری بالایی دارد. infiniband یک استاندارد تبادل داده بوده و برای ارتباط مستقیم سیستم‌های ذخیره‌سازی با یکدیگر نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد.

در کارت شبکه infiniband سرورهای اچ‌پی از پورت‌های QSFP  یا SFP استفاده می‌شود. SFP مخفف شده small form factor pluggable بوده و  QSFP   مخفف شده quad small form factor pluggable است. به‌عنوان یک نمونه از  کارت شبکه سرور اچ‌پی می‌توان به  HP Infiniband 10GB 2-port 544FLR-QSFP  اشاره کرد.

لیست برخی سرور‌های اچ‌پی که از کارت شبکه سرور infiniband پشتیبانی می‌کنند:

  • HPE ProLiant DL380 G8
  • HPE ProLiant DL360 G8
  • HPE ProLiant DL380 G9
  • HPE ProLiant DL360 G9
  • HPE ProLiant DL380 G10
  • HPE ProLiant DL360 G10

کارت شبکه وایرلس Wireless چیست؟

کارت شبکه وایرلس با نام کارت شبکه بیسیم نیز شناخته می‌شود. همان‌طور که توضیح دادیم کارت شبکه از نظر نوع اتصال به دو گروه کابلی و وایرلس تقسیم می‌شود. کارت شبکه وایرلس برای ارتباط با شبکه به‌جای کابل LAN یا فیبر نوری از امواج رادیویی استفاده می‌کند. این نوع کارت شبکه دارای فرستنده و گیرنده رادیویی است.

برای اتصال به شبکه با استفاده از کارت شبکه بیسیم  نیز کامپیوتر گیرنده و کامپیوتر فرستنده باید به این سخت‌افزار مجهز باشند. به‌طورکلی عملکرد کارت شبکه وایرلس و کابلی یکسان است و تنها تفاوت آنها در نحوه اتصال کاربران است. کارت شبکه Wireless  نیز انواع مختلفی دارد که هرکدام با پورت متفاوتی روی کامپیوتر نصب می‌شوند.

برخی از این نوع کارت شبکه دارای ویژگی Access Poit نیز هستند. Access Point یک سخت‌افزار شبکه است که امکان ارتباط بیسیم در شبکه را فراهم می‌کند که قابلیت اطمینان و امنیت بیشتری نسبت به کارت شبکه وایرلس دارد. گفتیم در شبکه برای اتصال به سرور از کارت شبکه وایرلس استفاده نمی‌شود؛ بنابراین برای جبران این نقص دستگاهی به نام Access Point یا نقطه دسترسی ساخته‌ شده است.

Access Point به‌صورت فیزیکی به کارت شبکه سرور HPE متصل می‌شود، سپس کاربران با استفاده از کارت شبکه وایرلس خود به نقطه دسترسی متصل می‌شوند. در برخی کارت شبکه وایرلس این ویژگی فعال است و به‌وسیله آن به‌راحتی می‌توان یک WLAN یا شبکه محلی بیسیم ایجاد کرد.

انواع کارت شبکه وایرلس Wireless

کارت شبکه وایرلس نیز نسبت به نیاز کاربران انواع مختلفی دارد. این کارت‌ها در سه مدل زیر در بازار عرضه می‌شوند:

  • کارت شبکه وایرلس با کانکتور PCIe
  • کارت شبکه وایرلس با کانکتور USB
  • کارت شبکه وایرلس با کانکتور PCMCI

کارت شبکه وایرلس با کانکتور PCIe

این مدل از کارت شبکه بیسیم در اسلات PCIe نصب می‌شود به همین دلیل با این نام نیز شناخته می‌شود. کارت شبکه وایرلس PCIe متداول‌ترین نوع کارت شبکه وایرلس به شمار می‌آید. این مدل بیشتر در کامپیوتر‌های دسکتاپ استفاده می‌شود و پهنای باند خوبی ارائه می‌کند.

این نوع کارت شبکه به دلیل نصب‌شدن بر روی مادربورد به‌صورت مستقیم، با نام کارت شبکه اینترنال نیز شناخته می‌شود. کلمه اینترنال یا  internal به معنی “داخلی” است.

کارت شبکه وایرلس با کانکتور USB

کارت شبکه وایرلس با کانکتور USB

این نوع کارت شبکه وایرلس بیشتر برای کامپیوتر‌های قابل‌حمل مورد استفاده قرار می‌گیرد. کارت شبکه وایرلس برای لپ‌تاپ‌های امروزی جزئی جدایی‌ناپذیر است، بااین‌حال گاهی این قطعه دچار مشکل می‌شود و تعویض آن با هزینه مالی و زمانی بیشتری همراه خواهد بود. در نتیجه بهترین گزینه کارت شبکه وایرلس با کانکتور USB که با نام دانگل نیز شناخته می‌شود، خواهد بود.

دانگل‌های USB شبکه با نسل‌های مختلف USB تولید می‌شوند. بهترین گزینه برای سیستم‌های امروزی نسخه 3 به بالای USB است. این نوع کارت شبکه در گروه کارت‌های اکسترنال یا external به معنی “خارجی” قرار دارد.

کارت شبکه وایرلس با کانکتور PCMCI

این نمونه در لپ‌تاپ‌های قدیمی‌تر قابل‌استفاده است و  قبل از دانگل USB ارائه شده بود؛ اما نواقصی داشت که با ورود کارت شبکه وایرلس با کانکتور USB عرصه را ترک کرد. این دسته نیز جزء گروه کارت‌های اکسترنال قرار می‌گیرد.

سرعت و  پهنای باند در کارت شبکه سرورهای HPE

مهم‌ترین فاکتورهای سنجش کارایی شبکه سرعت، توان عملیاتی و اطمینان‌پذیری هستند. در ادامه سرعت شبکه و ارتباط آن با پهنای باند را در کارت شبکه سرور اچ‌پی مورد بررسی قرار می‌دهیم.

سرعت در شبکه چیست؟

سرعت به‌عنوان یکی از فاکتورهایی که کارایی شبکه را تضمین می‌کند برای کاربر قابل‌لمس‌تر از دیگر فاکتورها است. کاربران برای زمان خود ارزش زیادی قائل هستند؛ بنابراین مهم‌ترین خواسته آن‌ها این است که شبکه یا اینترنت سرعت و ثبات بالایی داشته باشد. کندی سرعت در کارت‌های شبکه سرور HPE به عوامل بسیاری بستگی دارد. یکی از عواملی که تأثیر تعیین‌کننده‌ای در سرعت شبکه دارد پهنای باند است.

نقش پهنای باند Bandwidth در سرعت شبکه

همان‌طور که قبلاً گفتیم پهنای باند در کارت شبکه سرور HPE به معنای “میزان ارسال و دریافت اطلاعات در واحد زمانی” است. در معرفی کارت شبکه اعدادی به‌عنوان پهنای باند بیان می‌شوند که خیلی به واقعیت نزدیک نیستند. این اعداد پهنای باند تئوری نامیده می‌شوند. در بسیاری موارد پهنای باند تأمین شده توسط کارت شبکه حداکثر 50 درصد پهنای باند تئوری خواهد بود. این عدد به واقعیت نزدیک‌تر است و به آن پهنای باند واقعی می‌گویند.

به میزان داده‌هایی که در طول واحد زمانی از شبکه عبور می‌کنند و با واحد بیت بر ثانیه یا bps اندازه‌گیری می‌شوند، پهنای باند می‌گویند. برای اندازه‌گیری پهنای باند ابزارهای نرم‌افزاری آفلاین و آنلاین و ابزارهای فیزیکی بسیاری وجود دارند. برنامه‌های اندازه‌گیری سرعت و پهنای باند در برخی سایت‌ها راه‌اندازی شده‌اند که امکان انجام رایگان این عملیات را برای کاربر فراهم می‌کنند. اپلیکیشن‌های ios و اندروید نیز برای این کار تولید شده‌اند.

اما اگر یک شبکه محلی LAN راه‌اندازی کرده‌اید و کارت شبکه سرور HPE دارید، ابزار اینترنتی کاربردی برای شما ندارد. برای اندازه‌گیری پهنای باند در چنین مواردی به ابزار فیزیکی نیاز دارید. از جمله ابزار فیزیکی برای اندازه‌گیری سرعت و پهنای باند شبکه محلی nebref و TTCP هستند.

چگونه مدل کارت شبکه را بفهمیم؟

اطلاعات دقیق از جمله مدل کارت شبکه سرور HPE به طور کامل بر روی بسته‌بندی آن موجود است. اما گاهی کارتن آن را گم می‌کنیم و مدل آن نیز چیزی نیست که کاربر برای حفظ آن احساس نیازی داشته باشد. در چنین وضعیتی اگر نیاز داشتیم مدل کارت شبکه خود را بفهمیم، تکلیف چیست؟

روش‌هایی برای فهمیدن مدل کارت شبکه سرور وجود دارند. در ادامه چند روش برای حل این چالش معرفی می‌کنیم.

استفاده از System Informaion Tool در سیستم‌عامل ویندوز  برای فهمیدن مدل کارت شبکه HPE

از طریق System Informaion Tool به‌راحتی می‌توانید اطلاعات و مدل هر یک از کارت‌های شبکه خود را به‌صورت جداگانه دریافت کنید. برای این منظور ابتدا کلید‌های Win+R را فشار دهید تا پنجره Run اجرا شود. در مرحله بعدی عبارت msinfo32  را در کادر پنجره Run تایپ کرده و دکمه OK را کلیک کنید. در انتها مسیر Components -> Network -> Adapter را در کادر System Summary  دنبال نماید.

با کلیک بر روی گزینه Adapter مشاهده خواهید کرد اطلاعات کارت شبکه شما در کادر سمت راست به طور کامل نمایش داده می‌شود. این اطلاعات به‌راحتی با دکمه‌های ctrl+c کپی شده و می‌توانید اقدام به ذخیره یا پرینت آن نمایید. همچنین می‌توانید از سربرگ File آیتم Export را انتخاب کنید تا یک خروجی از اطلاعات کارت شبکه سرور HPE  برای شما تولید شود.

چگونه مدل کارت شبکه را بفهمیم؟

استفاده از NetworkInterfacesView در سیستم‌عامل ویندوز برای فهمیدن مدل کارت شبکه HPE

شرکت Nirsoft راه حلی کاربردی برای یافتن اطلاعات کارت شبکه ارائه کرده است. این راه‌حل نرم‌افزار کاربردی NetworkInterfacesView نام دارد که یک نرم‌افزار قابل‌حمل یا پرتابل است. نرم‌افزار‌های پرتابل نیازی به نصب ندارند و فقط کافی است بر روی آیکون دو بار کلیک کنید تا اجرا شوند. این ابزار با بررسی داده‌های موجود در رجیستری سیستم، اطلاعات کارت شبکه فعال و کارت‌های شبکه غیرفعال را دریافت و نمایش می‌دهد. یعنی اطلاعات کارت‌های شبکه‌ای که قبلاً روی سیستم بوده نیز قابل رویت است. نحوه نمایش لیست کارت‌های شبکه به‌صورت زیر است:

  • Active devices: کارت‌های فعال که با رنگ سبز مشخص شده‌اند.
  • Non-operational devices: کارت‌های غیر قابل‌بهره‌برداری که با رنگ زرد مشخص شده‌اند.
  • Disconnected devices: کارت‌های غیرمتصل بهره‌برداری که با رنگ قرمز مشخص شده‌اند.

استفاده از Command Line برای فهمیدن مدل کارت شبکه HPE

این روش کمی تخصصی‌تر از روش‌های دیگر است. برای استفاده از Command Line کلید‌های Win+R را فشرده و در کادر متنی پنجره  باز شده عبارت cmd را تایپ کرده دکمه OK را کلیک کنید. با این کار پنجره‌ای مشکی رنگ‌، باز می‌شود. دستور ipconfig /all را در کادر وارد کرده و دکمه enter را فشار دهید تا اطلاعات کامل کارت‌های شبکه فعال و غیرفعال شما نمایش داده می‌شود.

چگونه مدل کارت شبکه را بفهمیم؟cmd

نحوه فعال یا غیرفعال‌کردن کارت شبکه در ویندوز

اگر کارت شبکه سیستمتان غیرفعال بود برای فعال‌کردن آن مراحل زیر را طی کنید.

  • وارد کنترل پنل Control Panel شوید.
  • در قسمت View by گزینه حالت نمایش آیکون‌ها را از Category به Large icons تغییر دهید.
  • گزینه network and sharing center  را پیدا و باز کنید.
  • در قسمت سمت چپ بر روی گزینه change adapter setting کلیک کنید.
  • اگر از ویندوز 7 یا XP استفاده می‌کنید در این قسمت نام کارت شبکه کابلی  local area connection بوده و نام کارت شبکه وایرلس شما wireless network connection  است. اما اگر از یکی از ویندوزهای 8، 10 یا 11 استفاده می‌کنید نام کارت شبکه کابلی Ethernet و نام کارت شبکه وایرلس wifi  است.
  • باتوجه‌به توضیحات داده شده بر روی کارت شبکه موردنظر خود راست کلیک کنید. در منوی باز شده اگر کارت شبکه غیرفعال باشد گزینه enable مشاهده خواهید کرد. برای فعال‌کردن کارت شبکه بر روی این گزینه کلیک کنید.
  • اگر در هنگام کلیک راست به‌جای گزینه enable عبارت disable مشاهده کردید کارت شبکه شما فعال است. برای غیرفعال نمودن کارت شبکه خود بر روی این گزینه کلیک کنید.

مراحلی که توضیح دادیم برای کارت شبکه اینترنال صادق است. اما اگر کارت شبکه شما از نوع دانگل USB باشید مراحل زیر را طی کنید.

  • کارت شبکه USB را به پورت USB لپ‌تاپ یا کیس خود وصل کنید.
  • اگر نسخه ویندوز شما 8 یا بالاتر است، این کارت به‌صورت plug and play نصب خواهد شد. به این معنی که درایور کارت به‌صورت خودکار توسط سیستم‌عامل شناسایی و نصب می‌شود. اما اگر نسخه ویندوز شما 7 یا XP باشد باید سی دی درایور دانگل خود را وارد درایو نوری کرده و اقدام به نصب آن نمایید.

کارت شبکه مجازی چیست؟

در ادامه بحث در جهت پاسخ به سؤال کارت شبکه چیست؟ به مطلب مهم و کاربردی دیگری به نام کارت شبکه مجازی می‌رسیم. علامت سؤال بزرگ‌تری در ذهنمان ایجاد می‌شود وقتی صحبت از کارت شبکه مجازی به میان بیاید. اما کارت شبکه مجازی چیست؟

تا اینجا آموختیم که کارت شبکه سرور اچ‌پی یک سخت‌افزار بوده کاملاً فیزیکی و قابل‌لمس است. فرض کنید در یک سازمان مشغول به کار هستید که چندین بخش با وظایف مرتبط و غیرمرتبط دارد. برای مدیریت بهتر این سازمان اصولاً باید بخش‌های مرتبط، یک شبکه محلی مجزا تشکیل دهند. در نهایت شما چند شبکه متفاوت با یک سرور و یک کارت شبکه سرور HPE  خواهید داشت.

در ساختار شبکه، یک کارت شبکه با یک آدرس ip به سرور معرفی می‌شود. اما به دلیل امنیتی درست نیست که  بخش‌های مختلف از آی‌پی و داده‌های یکدیگر خبر داشته باشند. اینجاست که باید راه چاره‌ای اندیشید. با درنظرگرفتن این‌که به دلیل محدودیت منابع مجبور هستید از یک سرور برای همه بخش‌ها استفاده کنید، باید شبکه‌های مجازی یا شبکه‌های فیزیکی متعددی راه‌اندازی کنید.

برای این کار باید برای هر بخش در کارت شبکه سرور یک ip مجزا تعیین کنید. سپس به‌ازای هر بخش یک کارت شبکه مجازی راه‌اندازی کنید. کارت شبکه مجازی یک نرم‌افزار است. به این معنی که شما به لحاظ نرم‌افزاری به سرور می‌فهمانید که بیش از یک کارت شبکه دارد و برای هرکدام یک آی‌پی معرفی ‌کنید.

همچنین باید برای هر کاربر نیز یک آدرس آی‌پی برای ارتباط با سرور و یک آدرس آی‌پی دیگر برای ارتباط با دیگر کاربران یا به‌اصطلاح اتوماسیون، تنظیم کنید. حال با استفاده از قابلیت‌ هاب سوئیچ‌های شبکه خود، شبکه‌های مجازی موردنظر خود را پیاده‌سازی کرده و تنظیمات لازم در مورد آدرس‌دهی را انجام دهید. تبریک می‌گویم شما یک شبکه دارید که هم تمام کاربران می‌توانند با یکدیگر ارتباط مستقیم داشته باشند هم اطلاعات بخش‌هایی که دارای حساسیت بالایی هستند با امنیت بیشتری با سرور تبادل می‌شوند.

با این کار شما علاوه بر تأمین امنیت اطلاعات، از هزینه اضافی بابت خرید تجهیزات جلوگیری کرده‌اید. در واقع کارت شبکه مجاز  یک کپی نرم‌افزاری از کارت شبکه سخت‌افزاری محسوب می‌شود. به 3 روش می‌توان کارت شبکه مجازی ساخت:

  • روش اول استفاده از ابزار موجود در سیستم عامل است. مثلاً سیستم‌عامل ویندوز 10 چنین قابلیتی را در ساختار خود دارد.
  • روش دوم استفاده از نرم‌افزارهای موجود برای این کار است. این اپلیکیشن‌ها به‌صورت اتوماتیک یک کارت شبکه مجازی می‌سازند.
  • روش سوم استفاده از ماشین‌ مجازی Virtual machine است. ماشین مجازی نیز یک نرم‌افزار است که به‌وسیله آن می‌توان دو سیستم‌عامل مجزا را به‌صورت هم‌زمان بر روی یک سخت افزار اجرا کرد.

انواع اسلات‌ کارت شبکه

کارت شبکه اچ پی

پیش‌تر توضیح دادیم در تولید کارت شبکه سرور HPE از دو اسلات استفاده می‌شود. نوع اول که کمی قدیمی‌تر است PCIe  نام دارد که به کارت شبکه T نیز معروف‌ است. نوع دوم نیز FLR  نام دارد. نوع دیگری کارت شبکه سرور نیز با عنوان onboard وجود دارد. این نوع کارت شبکه بر روی مادربورد تعبیه ‌می‌شود  که نیازی به  اسلات برای نصب نداشته و برای مواقعی است که کارت شبکه از انواع دیگر  نداشته باشیم.

کارت شبکه سرور HPE از نوع PCIe

عبارت PCI مخفف شده Peripheral Component Interconnect بوده یکه استاندارد گذرگاه BUS است. این استاندارد برای اولین‌بار در سال 1990 میلادی توسط شرکت اینتل معرفی شد و تا سال 1995 به طور گسترده‌ای مورداستفاده قرار گرفت. این اسلات برای نصب کارت شبکه سرور و کامپیوتر، کارت صدا و کارت گرافیک طراحی شده بود.

پس از مدتی این اسلات به روند رشد خود ادامه داد و نسخه بعدی آن با نام  PCI-X وارد بازار شد. بااین‌حال همچنان نواقصی وجود داشت که باید رفع می‌شد.  سرانجام در سال 2003 شرکت اینتل نسخه بهینه شده اسلات PCI را با نام PCI Express روانه بازار کرد. این نسخه نیز تابه‌حال به نسل 4 خود رسیده است. شرکت اچ‌پی نیز برای نصب کارت‌های شبکه سرور   HPE به‌صورت گسترده‌ای از این اسلات استفاده می‌کند.

بر روی مادربورد کنار اسلات عبارتی شبیه به عبارت زیر نوشته شده است:

PCIe 2.0 X16  یا PCI Express 2.0 X16

در این عبارت قسمت اول PCI Express  بوده و نشان‌دهنده استاندارد مورد استفاده در اسلات است. قسمت دوم عدد 2.0  است که نسل آن را نشان می‌دهد. قسمت سوم عبارت X16 نشان‌دهنده پهنای باند اسلات است. در این مثال یک اسلات نسل دوم PCIe با پهنای باند 16 بیت داریم.

کارت شبکه سرور HPE  از نوع FLR

عبارت FLR مخفف شده Flexible LOM Rack بوده و عبارت LOM مخفف شده LAN-On-Motherboard است. شرکت اچ‌پی این نوع اسلات را برای اولین‌بار بر روی سرور‌های نسل هشتم طراحی نمود. اسلات FLR بر روی مادربورد سرورهای سری رک مونت شرکت HPE نصب بوده و انواع کارت شبکه Ethenet، SFP و فیبر نوری را پشتیبانی می‌کند.

سرعت برخی مدل‌های کارت شبکه  سرور اچ‌پی از نوع FLR تا 40 گیگابایت یا بیشتر می‌رسد. برخی کارت‌های شبکه سرور HPE از نوع FLR عبارت‌اند از:

  • HPE 366FLR 4-Port 1Gb Adapter
  • HPE 331FLR 4-Port 1Gb Adapter
  • HPE 530FLR 2-Port 10Gb Adapter
  • HPE 533FLR 2-Port 10Gb Adapter
  • HPE 640FLR 2-Port 10/25Gb Adapter

اگر علاقه مند هستید می توانید این مطلب را به صورت صوتی و ویس نیز گوش کنید

جمع‌بندی

در سال 2015 شرکت HP عملیات خود را به دو بخش تقسیم کرد. بخش اول HP inc نام دارد که به تولید چاپگر و کامپیوتر‌ شخصی می‌پردازد. بخش دوم HPE نام دارد که وظیفه تولید تجهیزات شبکه و سازمانی را بر عهده دارد. کارت شبکه سرور نیز به‌عنوان یکی از اجزای مهم در شبکه برای شرکت HPE جایگاه ویژه‌ای دارد.

تا به اینجا که متوجه شدید کارت شبکه چیست و چه کاربردهایی دارد حال باید با توجه به نیاز خود نوع کارت شبکه ای را که می خواهید خریداری نمایید به همین جهت پیشنهاد ما به شما فروشگاه تجهیز شبکه فیدار می باشد که دارای محصولات با فیمت عالی و دارای کارشناسان مجرب در این زمینه می باشد که می توانند شما را در جهت خرید محصول مورد نظر خود یاری نمایند.