هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
رید بندی چیست
رید بندی چیست
در دنیای امروزی که سرورها عضو جدایی ناپذیر در بسیاری از کسب و کارها به حساب می آیند، برای تامین و افزایش امنیت اطلاعات نیاز به چندین هارد دیسک در سرورها به وجود آمده است. شما می توانید برای تامین این نیاز سرور از تکنولوژیی به نام ریدبندی استفاده کنید، در واقع رید بندی به ادغام چند هارد دیسک در یک سرور است و همین امر در تامین امنیت داده های سرور بسیار موثر است.
ما در این مقاله قصد داریم به تعریف کاملی از RAID و رید بندی و مزایا و معایب آن بپردازیم. پس اگر سوالی در رابطه با RAID ها در ذهنتان است، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
کاربرد رید چیست
اولین بار سه دانشمند حوزه کامپیوتر با نام های دیوید پترسون و گارث آلن گیبسون و رندی کتز، در سال 1987 نام RAID را به میان آوردند. آن ها در واقع قصد داشتند تا با کنار هم قرار دادن چند هارد دیسک ارزان در کنار یک دیگر به کارایی دیسک های حرفه ای High level دست یابند و سپس به این موضوع پی بردند که یک آرایه رید با به همراه داشتن چند هارد دیسک از یک تک دیسک، قابل اطمینان تر است.
اما برای توضیح کاربرد رید در ابتدا به نام RAID می پردازیم، RAID مخفف عبارت Redundant Array of Independent Disks می باشد، این عبارت در واقع همان کاربرد رید است که به معنی به وجود آوردن یک کل واحد از چندین هارد دیسک می باشد. این تکنولوژی همان تکنولوژی مجازی سازی ذخیره داده ها است. شما زمانی که از رید بندی برای سرور خود بهره می برید می توانید امنیت بیشتری را برای داده ها و اطلاعات خود ایجاد کنید،
چرا که تمامی داده های شما در میان چند هارد دیسکی که در یک رید کنار هم قرار گرفته اند توزیع می شود. این تکنولوژی علاوه بر این که امنیت را برای سرور شما به همراه دارد، موجب افزایش سرعت خواندن اطلاعات در سرور شما نیز می شود. اما در صورتی که شما قصد رید بندی برای سرور خود را دارید ابتدا باید با مدل های مختف رید، حجم منابع ذخیره سازی و حتی تعداد منابع ذخیره سازی آشنایی داشته باشید.
انواع رید در سرور
رید هارد دیسک ها را با شماره های 1 تا 6 معرفی می شوند. البته ریدهای ترکیبی نیز وجود دارد که برای مثال می شود به رید 10 و 50 و 60 اشاره کرد که ترکیب شده از دو نوع مختلف می باشد. با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و ورود هارد درایو های جدید در بازار رید بندی های 2 و 3 و 4 به دلیل پر هزینه بودن دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند .در ادامه با تمامی رید بندی ها به طور اختصار آشنا می شوید.
اگر می خواهید سرور hp خود را رید بندی کنید قبل ار هر کاری پیشنهاد می شود مقاله ی رید بندی سرور HP را مطالعه کنید.
RAID 0
یکی از انواع ریدها با سرعت ایده آل رید RAID 0 می باشد. در این نوع رید باید حداقل دو هارد دیسک وجود داشته باشند، گفتنی است که در این نوع رید، داده ها به طور بلوک خطی بر روی هارد نوشته و ذخیره می گردند. رید 0 یکی از ارزان ترین نوع رید ها به شمار میرود و توسط تمامی رید کنترلرهای سرور اچ پی نیز پشتیبانی می شود. این رید ارزان قیمت در مقایسه با دیگر انواع رید دارای امنیت پایین تری می باشد.
RAID 0 برای کش کردن و محیط هایی که پردازش بر روی داده های ویدیویی و تصویری انجام می شود و همچنین برای سریع تر خواندن و نوشتن داده ها، استفاده می شود. توجه داشته باشید در شرایطی که نیاز به امنیت بالا دارید به هیچ عنوان توصیه نمی شود یکی از دلایل آن این است که در ورت Failed شدن یکی از هارد دیسک ها تمامی داده های شما از بین می رود.
برای کشب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع رید می توانید مقاله ی کامل رید 0 چیست را بخوانید
RAID 1
این نوع RAID هم مانند نوع قبلی به حداقل 2 هارد دیسک نیاز دارد که البته بیشتر از دو هارد دیسک برای این نوع رید صرفه اقتصادی ندارد. نوع کارایی رید 1 به این صورت است که داده ها بر روی هر دو هارد دیسک نوشته می شود و این امر موجب افزایش سرعت خواندن و کاهش سرعت نوشتن و همچنین کاهش فضای ذخیره سازی می شود و در واقع فضای ذخیره سازی به نصف کاهش می یابد. RAID 1 یا RAID آینه ای با توجه به این که قابلیت تحمل خطا را دارد، پس ازFailed شدن یکی از هارد دیسک ها، بر خلاف رید 0 اطلاعات از بین نمی روند.
RAID 2
رید 2 از جمله رید هایی بود که بالاتر هم گفتیم که امروزه استفاده نمی شوند. این نوع رید دارای انعطاف پذیری پایین و از ضعیف ترین انواع رید ها به شمار می رود. در RAID 2 اطلاعات ابتدا بر روی یک دیسک نوشته می شود و پس از تکمیل ظریفیت هارد بعدی درگیر می شود و دارای الگوریتمی پیچیده ای است.
RAID 3
این نوع رید هم از جمله رید های منسوخ شده می باشد و کارایی خود را از دست داده است. RAID 3 قادر به پاسخگویی به چندین درخواست به طور همزمان نمی باشد و مناسب ذخیره سازی اطلاعات مهم نمی باشد. این نوع رید فقط بر روی یک هارد قابلیت تحمل خطا را دارد.
RAID 4
این رید نیز مانند رید 2 و 3 از رده خارج شده است و امروزه مورد استفاده نمی شود. این نوع RAID با توجه به ذخیره و در کنار هم قرار گرفتن داده های ریز و درشت در کنار یک دیگر امروزه کارایی خود را از دست داده است.
RAID 5
این رید به سرور شما این امکان را می دهد تا اطلاعات را از روی چند هارد دیسک با سرعت بالا بخواند. این RAID برای خواندن و نوشتن داده ها از فرمول N-1 بهره میگیرد. قابلیت تحمل خطا در رید RAID 5 در میان تمامی هارد دیسک ها پخش شده است. این نوع رید که در سازمان ها بسیار محبوب می باشد، برای راه اندازی نیاز به حداقل 3 هارد دیسک دار. چرا که فضای یکی از هارد دیسک ها به طور کامل اشغال می شود. این امر موجب می شود در صورت بروز هرگونه مشکل سیستم دچار وقفه نشود.
RAID 6
این رید نیز همچون رید 5 می باشد با این تفاوت که از فرمول N-2 برای ذخیره سازی استفاده می کند و در صورت بروز مشکل برای دو هارد دیسک، سیستم بدون وقفه کار خود را ادامه می دهد و هزینه ی راه اندازی این رید نسبت به رید 5 بیشتر می باشد و برای راه اندازی به 4 هارد دیسک نیاز دارد. RAID 6 دارای امنیت بالا و سرعت پایین تری نیز می باشند و دارای الگوریتمی پیچیده می باشد.
ویژگی انواع رید بندی
شما در قسمت قبل با انواع مختلف رید بندی که شامل 6 نوع بود آشنا شدید و هر یک از آن ها ویژگی های خاص خود را دارند که ما در ادامه آن ها را شرح می دهیم .
- RAID 0 : در رید صفر به دلیل نوشته شدن داده ها و اطلاعات به طور هم زمان بر روی هر دوی هارد دیسک ها، سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالایی دارد.
- RAID 1 : فضای هارد دیسک ها در رید 1 نصف می شود و از طرفی دارای سرعت نوشتن پایین و سرعت نوشتن بالایی می باشند. این رید ها تکنولوژی بازیابی و یا تصحیح خطا EEC ندارد.
- RAID 2 : در دیسک های رید 2 از نواربندی استفاده می شود و در این رید برای تامین امنیت داده ها و اطلاعات از تکنولوژی تصحیح خطا EEC نیز استفاده می گردد. البته همان طور که در قسمت قبل هم ذکر شد به دلیل هزینه بر بودن، منسوخ شده است.
- RAID 3 : این رید نیز از روش نواربندی داده ها در هارد دیسک استفاده می کند و جهت تامین امنیت از تکنولوژی EEC و تشخیص و تصحیح خطا بهره می گیرد.
- RAID 4: در رید 4 داده ها به صورت نواری شده اند و از خاصیت دیسک پریتی و Block -Level Striping در آن استفاده شده است.
- RAID 5 : رید 5 دارای سرعت بالایی می باشد که البته به اندازه رید 0 نمی رسد. این رید یکی از ایمن ترین رید ها می باشد و دارای قابلیت افزودگی می باشد.
- RAID 6 : رید 6 دارای بالاترین سطح تحمل پذیری در میان دیگر رید ها می باشد و دارای فضای ذخیره سازی بالایی است.
مزایای استفاده از رید بندی
- رید بندی موجب افزایش سرعت و قابلیت اطمینان می شود.
- در زمان از کار افتادن هارد دیسک، به دلیل آرایه بندی بودن رید ها، سیستم می تواند برای مدتی به طور عادی به کار خود ادامه دهد.
- به دلیل اینکه رید ها قادر هستند داده ها را به طور همزمان بنویسند و بخوانند، سیستم های رید بسیار سریع تر از یک هارد دیسک مجزا عمل می کنند.
- شما با استفاده از رید 5، انعطاف پذیری و در دسترس بودن را به سرور شما می دهد.
- شما با استفاده از رید 1، چون داده ها در هر دو هارد نوشته می شود، در صورت بروز مشکل برای یک هارد، داده های شما از بین نمی روند.
معایب استفاده از رید بندی
- به دلیل نبود تکنولوژی نبود خطا در بعضی از رید ها ممکن است با خراب شدن یک درایو اطلاعات و داده های شما به طول کامل از بین بروند.
- ممکن است با خراب شدن یک درایو، آرایه های دیگری از درایو های دیگر خراب شود.
- با استفاده نکردن از رید های مناسب، ممکن است با مشکل سرعت در نوشتن و خواندن رو به رو شوید.
رید کنترلر چیست
یک هارد دیسک برای انجام صحیح وظایف خود همواره نیاز به مدیریت و پشتیبانی دارد، این مدیریت و پشتیبانی را Raid Controller بر عهده دارد. رید کنترلر یک تراشه که در میان هارد دیسک و سیستم عامل قرار می گیرد و موجب بهبود عملکرد دیسک و مدیریت بهینه حجم بالایی از داده ها می شود. یکی از دیگر عملکرد هایی که از رید کنترلر می شود نام برد حفاظت رید کنترلر از داده ها و هارد و افزایش طول عمر و عملکرد هارد دیسک ها می باشد.
بهترین نوع رید
تا این جا شما با انواع رید ها و ویژگی هریک از آنها به طور کامل آشنا شدید. اما شاید این سوال برای شما پیش آید که حال کدام رید برای سرور و سیستم شما مناسب است؟ همانطور که تا الان دریافته اید، ریدبندی ها انواع مختلفی دارد و شما رید بندی مناسب را بر اساس نوع کارایی که سرور شما نیاز دارد باید تنظیم کنید. اینکه ریدبندی را بر اساس نیاز سرور و اپلیکیشن های آن برای سرور آماده کنید، برای شما صرفه ی اقتصادی نیز به همراه دارد. فقط در نظر داشته باشید،
RAID 0 پر سرعت ترین رید و RAID 1 مطمئن ترین و ایمن ترین رید و RAID 5 ترکیبی از رید 1 و 0 می باشد، یعنی سریع و ایمن و مطمئن.
تفاوت RAID و SSD
هارد های SSD به دلیل سریع بودن در نوشتن و خواندن در مقایسه با دیگر انواع هارد، محبوبیت بالایی میان کاربران دارد. سریع بودن در خواندن و نوشتن داده ها از تنها شباهت های RAID 0 و SSD می باشد. RAID 0 با توجه به داشتن مزیت سرعت، دارای معایبی که در رابطه با توان عمومی رید کنترلر و سرعت پردازش های عمومی نیز هست و با این که دارای سرعت مناسبی در خواندن و نوشتن می باشد، اما سرعت و کارایی آن به هارد SSD نمی رسد و تنها مزیتی که نسبت به SSD دارد می توان به کم هزینه تر بودن آن اشاره کرد.
سخن پایانی
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با ریدبندی و انواع آن آشنا کنیم. اما در این بخش به عنوان سخن پایانی باید به شما بگوییم، در صورتی که قصد استفاده از رید ها را در سرور خود دارید، حتما نیازهای سیستمی و اپلیکیشنی سرور خود را به طور کامل بررسی نمایید و سپس رید بندی خود را انتخاب نمایید. در صورتی که سرور شما نیاز به سرعت بالا دارد از RAID 0 و در صورتی که اطمینان و ایمنی داده ها مد نظر شما است RAID 1 و در صورتی که نیاز به ظرفیت ذخیره سازی مناسب به همراه اصلاح و تشخیص خطا برای سرور شما حائز اهمیت می باشد RAID 5 و RAID 6 را برگزینید.
البته همان طور که قبل تر هم به آن اشاره کردیم، شما می توانید از ترکیب این رید ها در کنار هم را نیز داشته باشید مانند رید 60، اما ممکن است مقداری پر هزینه باشد.