مقالات آموزشی سرور

استوریج چیست

استوریج چیست

می دانیم که در هر فعالیت و کسب و کاری، مجموعه ای از داده ها و اطلاعات در اختیار ما قرار دارد که در شرایطی خاص و به جهت پردازش این دیتا، احتیاج داریم تا یک مجموعه به صورت فایل یا مجموعه ای از اطلاعات را به بخش های گوناگون سیستم انتقال دهیم و سپس از آن ها استفاده کنیم.

چنین فضای مناسب به جهت ذخیره سازی را استوریج برای ما فراهم می کند که در واقع وظیفه ذخیره سازی را بر عهده دارد؛ استوریج در هر شبکه ای، دستگاه ذخیره ساز ما به شمار می رود که سرور برای استفاده از راه دور نیز به آن احتیاج پیدا می کند.

 San storage چیست

کلمه san (سن) استوریج در واقع اختصاری از عبارت storage area network است که یک شبکه کاملا مستقل و اختصاصی به شمار می رود که قادر بر آن است که همه دستگاه های ذخیره سازی که از انواع مختلفی از فن آوری ها استفاده می کنند را مجموعا به چندین سرور متفاوت وصل کرده و این توانایی را در اختیار سرور قرار می دهد تا به فضای مشترکی به جهت ذخیره سازی دسترسی پیدا کند.

این شبکه ذخیره سازی مستقل، از سرعت بسیار بالایی برخوردار است و سوئیچ ها و میزبان و سایر عناصر دیگر برای ذخیره سازی را شامل می شود. ارتباطی که یک استوریج با سایر بخش های تجهیزات شبکه بر قرار می سازد به کمک سرور انجام گردیده و وظایفی چون خواندن و نوشتن و یا فرمت کردن داده و اطلاعات نیز توسط خود سرور انجام می گردد.

شبکه san چیست :

حافظه به کار گرفته شده در این شبکه از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار بوده و از آن جایی که کنترلرهای به خصوصی را در خود شامل می شود ، با دنبال کردن الگوریتمی خاص در مرتب سازی؛ همه داده ها را در شبکه اشتراک گذاری می کند.

از آن جایی که سطح دسترسی به داده ها، اصطلاحا block level بوده و اطلاعات نیز بدین شکل ذخیره می شوند؛ دسترسی به این دیتا تنها از طریق نرم افزار های نصب شده بر روی سرور امکان پذیر است.

یکی از نکات حائز اهمیت درباره این استوریج آن است که اگر کاربری نیاز به ارتقا حافظه برای شبکه اش را داشته باشد، لازم نیست که سرور جدیدی را به شبکه اضافه کند؛ بلکه اضافه کردن یک عدد هارد دیسک به دستگاه استوریج san برای ارتقا حافظه کافی است.

کاربرد های استوریج – storage

استوریج از کاربرد های زیادی برخوردار است، به طور مثال با شامل بودن شبکه های جداگانه و نیز توابع به خصوصی جهت انجام ذخیره سازی، عملکرد برنامه را برای ما افزایش می دهد و نیز علاوه بر این موارد، با انجام ذخیره منابع ذخیره سازی، استفاده و میزان کارایی ذخیره سازی را بالا می برد.

از آن جایی که استوریج مسیر های متعددی پیش روی ما می گذارد، به دنبال آن برنامه ها برای ما در دسترس بوده و همین موجب می شود که san storage از جمله کلید های اصلی جهت نظارت بر روی سازمان دهی فعالیت ها و هم چنین تداوم کسب و کار، به شمار آید.

نکته قابل ذکر دیگر آن است که کاربران قادر خواهند بود تا از دروازه ها جهت اشتراک گذاری و انتقال داده میان انوع فن آوری هایی که san storage  از آن برخوردار است، استفاده کنند.

San-Storage

منظور از das / nas / san چیست

این عبارات بیانگر شیوه های گوناگونی است که هر استوریج به جهت ذخیره سازی اطلاعات آن را به کار می گیرد و هر کدام از این روش های das / nas / san ممکن است که اهداف متفاوتی چون قابلیت ذخیره داده ها به شکل آرشیوی و یا دسترسی به آن ها به صورت آنلاین را دنبال کنند.

به طور مثال در ابتدای استفاده از کامپیوتر، اولین استوریج ها، das storage محسوب می شدند که این مختصر شده عبارت direct attached storage است و این استوریج دیجیتالی، به کنترلر سیستم به صورت مستقیم متصل گشته و اکثر اوقات در زمانی کاربرد دارد که حجم دیتای مورد نظر کاربر از شیار های هارد بر روی سرور بیشتر باشد.

ممکن است که das به عنوان اولین نوع استوریج به شمار برود اما نس storage از جمله پر کاربرد ترین دستگاه های ذخیره سازی در دنیا شمرده می شود.

Network attached storage، از تکنولوژی raid برخوردار بوده و به همین دلیل وظیفه نظارت جهت به اشتراک گذاشتن فایل های سازمانی با سایر کاربران دیگر را با سرعت بالایی انجام داده و نیز ذخیره اطلاعات در آن از امنیت بالایی برخوردار است.

در کل از این نوع استوریج برای به اشتراک گذاشتن فایل ها استفاده می شود و خود این دستگاه به عنوان سروری به شمار می رود که هارد دیسک شامل شده و این هارد ها در یک شبکه با سایر سیستم های دیگر به اشتراک گذاشته می شوند.

و اما در نهایت همان طور که گفته شد storage area networks اکثر اوقات در فعالیت های گسترده و سازمان های بزرگ به کار گرفته شده و از جمله مزیت های آن، توانایی استفاده همزمان چندین سرور از این فضا است.

اگر علاقمند هستید تا اطلاعات بیشتر در رابطه با تفاوت میان این استوریجها کسب کنید می توانید مقاله ی فرق استوریج NAS و SAN را مطالعه کنید

مزایای سن استوریج

همانطور که پیش تر به آن اشاره شد، از جمله برتری های قابل ذکر این استوریج، سرعت بالایی است که از آن برخوردار بوده و این شبکه را از سایر انواع دیگرش متمایز می سازد؛ استفاده از سوئیچ نوری و هم چنین به اشتراک گذاری اطلاعات و انتقال داده ها از طریق فیبر، یکی از دلایل اصلی سرعت بالای این ذخیره ساز به شمار می رود و همین موجب شده تا حرکت ترافیک FC در زیر ساخت اترنت (ethernet) نیز سریع تر انجام گردد.

علاوه بر سرعت، سهولت دسترسی به اطلاعات و نیز برنامه های موجود، در کنار روش های آسان به جهت انتقال داده میان دو عدد سن استوریج از جمله دیگر مزایای سَن استوریج به شمار می رود.

این استوریج حتی این امکان را در اختیار کاربران قرار می دهد تا این دستگاه های مورد استفاده برای ذخیره سازی، به سرور ها نیز دسترسی پیدا کنند و حتی با استفاده از هارد دیسک های تعبیه شده در آن به بوت کردن سرور ها بپردازند.

سایر دیگر مزایای سن استوریج آن است که زمان بوت کردن یک سرور را به حداقل می رساند و پس به دنبال آن، برای انجام امور مدیریتی احتیاجی به بکار گرفتن نیرو نخواهیم داشت.

استوریج

معایب سن استوریج – san storage :

با وجود تمامی مزایا و عملکرد نسبتا مناسبی که این استوریج در اختیار ما قرار می دهد ، برخی معایب آن ناچیز به نظر می رسند ؛ به طور مثال به دلیل آن که سطح این استوریج به شکل بلوک بندی است ، قادر به استفاده از امکان دایرکتوری نبوده و به صورت مستقیم به فایل ها دسترسی نخواهیم داشت و نیز به دلیل به کار گرفتن به صورت مشترک در یک بلوک خاص ، امکان خوانده شدن تمامی داده و اطلاعات برای ما فراهم نمی گردد .

ممکن است استفاده همزمان چندین سرور از این استوریج و داشتن چندین هاست به عنوان مزیت شناخته شود اما این نکته قابل ذکر است که وجود چندین میزبان ، درصد بروز خطا و یا ایجاد نقص در دریافت اطلاعات را چندین برابر می کند .

در نهایت قیمت نسبتا بالای این استوریج در مقایسه با سایر دستگاه های ذخیره ساز از نوع دیگر ، در دید برخی کاربران مقرون به صرفه نبوده و از جمله معایب این محصول شمرده می شود .

تجهیزات مورد نیاز شبکه san :

شبکه SAN که از انواع نرم افزارها و سخت افزارهایی که پیش تر بیان شد ، تشکیل شده است ؛ بر اساس نوعی فناوری خاص FBC و هم چنین طبق کانال فیبر عمل می کند و در راستای آن به سایر تجهیزات جهت اتصال نیاز دارد .

در اولین مراحل و راه اندازی اولیه ، استفاده از سوئیچ فیبر نوری الزامی بوده و سپس پس از آن برای ایجاد و اضافه کردن مسیر های دیگر ، تعداد بیشتری از این سوئیچ های فیبر نوری به کار گرفته می شوند که از انواع آن می توان به CORE / Edge / روتر / کابل و کانکتور اشاره کرد .

همانطور که اشاره کردیم ، علاوه بر سخت افزار، نرم افزار هایی نیز برای راه اندازی و یا مدیریت و بهبود کارایی این ذخیره سازها به کار گرفته می شوند ، نوعی آداپتور یا کارت HBA نیز وظیفه وصل کردن سرور به استوریج SAN را عهده دار بوده و در نهایت امر ، کار پردازنده ها را کاهش می دهد .

 

سخن پایانی:

تا اینجای کار با استوریج (Storage) آشنا شدید، امیدواریم تونسته باشیم سوالات درون ذهن شما را رفع کرده باشیم.

اما به عنوان نکته پایانی باید بگوییم:

برای راه اندازی نهایی این ذخیره ساز، استفاده از سوئیچ مخصوص دیگری برای اتصال میان شبکه سن و سرور و نیز وصل کردن چندین دستگاه با یک دیگر الزامی بوده که این سوئیچ، SAN Switch نامیده می شود. این سوئیچ میان تجهیزات گوناگون ارتباط برقرار کرده و هم چنین ترافیک میان استوریج و سرور و نیز نقطه مبدا و مقصد ارسال داده را مدیریت می کند.

منتظر نظرات و سوالات شما در قسمت دیدگاه هستیم.

4 دیدگاه در “استوریج چیست

  1. علی راستی گفت:

    عالی بود اللخصوص ویس

  2. علی راستی گفت:

    عالی بود اللخصوص ویس و قابل بهبود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *